19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για τη μετάλλαξη Όμικρον – Εν αναμονή αποφάσεων για πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ημερομηνία:

Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» στην Ελλάδα καθώς, εκτός από χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, έχουμε πολύ υψηλό αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων ασθενών. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 99 θανάτους, 7.009 νέα κρούσματα της νόσου και 697 διασωληνωμένους .

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Φάουτσι: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι πιο ανησυχητική από τη Δέλτα

Στην εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα προχώρησε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, εν μέσω ανησυχιών για το νέο πανδημικό κύμα.

«Ξεκάθαρα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο», είπε πριν από ένα 24ωρο ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην «κάθετη» άνοδο της καμπύλης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα αυτή.

«Όμως ως τώρα, παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η παραλλαγή) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε. «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επανέλαβε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα λόγω γενετικού υλικού από το κοινό κρυολόγημα

Αχτίδα αισιοδοξίας για την νέα μετάλλαξη Όμικρον  αφήνουν οι επιστήμονες. Αν και η μεταδοτικότητά της είναι μεγαλύτερη τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Σύμφωνα με επιστήμονες τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά που έχει ένα απλό κρύωμα ενώ η πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και δεν χρήζουν νοσηλείας.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό  που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε ο Πολ Όφιτ, Μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορωνοιό εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια.

Τι θα ισχύσει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες, αν δεν γίνει και η τρίτη δόση συζήτησαν οι υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση έγινε μετά από πρόταση της Κομισιόν για χρονικό όριο 9 μηνών, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί περισσότερη πίεση στους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με την ενισχυτική δόση. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η booster δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"google ad"

Στην πρόταση της Κομισιόν να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους 9 μήνες, ο κ. Πλεύρης αντέτεινε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να απαιτείται η τρίτη δόση για τη συνέχιση της ισχύος τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα άνω των 60 ετών και τα νέα μέτρα, όπως τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και στο άνοιγμα της τρίτης δόσης στο 3μηνο και τάχθηκε υπέρ της σύντμησης των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος.

Η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Πρέσβεων την επόμενη εβδομάδα.

Τρίτη δόση: Ανάμειξη εμβολίων για καλύτερη ανοσία

Νέας βρετανική επιστημονική μελέτη κατέδειξε ότι όσοι πολίτες έκαναν πρώτη δόση με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά από εννέα εβδομάδες έκαναν εμβόλιο Moderna έχουν την καλύτερη ανοσιακή απόκριση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Σνέιπ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπεύθυνο για την μεγάλη «τυφλή» και τυχαιοποιημένη έρευνα Com-COV2 πάνω σε διαφόρους συνδυασμούς εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν στοιχεία για 1.070 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Τα νέα ευρήματα, όπως και άλλα ανάλογα έως τώρα, επιβεβαιώνουν ότι η ανάμειξη εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική, κάτι σημαντικό καθώς έχει ξεκινήσει η μαζική χορήγηση τρίτης δόσης συχνά με διαφορετικά εμβόλια από ό,τι οι προηγούμενες δύο.

Κυριακίδου: Η  ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην μετάλλαξη «Όμικρον».

Την ανάγκη για «επείγουσα και συντονισμένη δράση» στον τομέα της πανδημίας υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στην μετάλλαξη «Όμικρον».

«Είμαστε εξοπλισμένοι με εργαλεία για να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στην εξελισσόμενη κατάσταση, ξεκινώντας από τα εμβόλια» τόνισε. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επειγόντως τα εμβόλια για να κλείσουμε το κενό στον εμβολιασμό» επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται, για να αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες του ιού και η μετάδοση νέων παραλλαγών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά κράτη μέλη. «Μέσω των συμβάσεων, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων» εμβολίων, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «αν η επιστήμη δείξει ότι είναι απαραίτητο, είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι τα τροποποιημένα εμβόλια είναι προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη «Όμικρον» και μπορούν να αναπτυχθούν και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν».

Τάσεις υποχώρησης του  ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου σε σχέση με την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε πέντε από τις δεκατρείς περιοχές του ΕΔΕΛ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...