15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κορωνοϊός: Από στυτική δυσλειτουργία κινδυνεύουν οι άνδρες που νόσησαν

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στα αιμοφόρα αγγεία, την οξυγόνωση του οργανισμού και τον ψυχισμό, ανοίγει τον δρόμο για την συνέπεια αυτή. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επίμονη.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να έχει μια εξαιρετικά δυσάρεστη συνέπεια στους άνδρες, η οποία μπορεί να τους «ρίξει» ψυχολογικά και σίγουρα δεν βοηθά στην ανάρρωσή τους.

Η συνέπεια αυτή είναι η στυτική δυσλειτουργία, την οποία αναφέρουν ολοένα περισσότεροι άνδρες μετά την ανάρρωση από την Covid-19. Οι επιστήμονες λένε πως είναι ήδη γνωστό ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό έχει  συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος προς όλα τα όργανα του σώματος.

Η στύση εξαρτάται απολύτως από την παροχή αίματος. Αναπτύσσεται όταν τροφοδοτηθούν επαρκώς με αίμα ορισμένες δομές του πέους (λέγονται σηραγγώδη σωμάτια). Οτιδήποτε εμποδίσει αυτή την αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει στην στυτική δυσλειτουργία.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η μειωμένη οξυγόνωση εξαιτίας της Covid-19 και η βλάβη στα κύτταρα που παράγουν τεστοστερόνη. Μπορεί να παίζει ρόλο ακόμα και το στρες που προκαλεί η πανδημία.

Δεν αποκλείεται επίσης να συμβάλλει και η απώλεια της όσφρησης. Η όσφρηση θεωρείται απαραίτητη για την ερωτική «χημεία» μεταξύ δύο ανθρώπων. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι η απώλειά της. Ίσως λοιπόν έτσι παρεμποδίζεται η ερωτική διέγερση και αναπτύσσεται η στυτική δυσλειτουργία.

Πόσο κινδυνεύουν

Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, ολοένα περισσότεροι άνδρες που νοσεί ο κορωνοϊός, αναφέρουν ύστερα ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης. Αρκετές μελέτες εξ άλλου έχουν συσχετίσει τον ιό με τη διαταραχή αυτή.

Ωστόσο δεν έχουν διεξαχθεί επιδημιολογικές μελέτες για να εξακριβωθεί η ακριβής έκταση του προβλήματος. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ο Dr. Ryan Berglund, ουρολόγος στην Cleveland Clinic, τα περισσότερα δεδομένα γι’ αυτήν «προς το παρόν είναι ανέκδοτες μαρτυρίες».

Υπάρχουν όμως μελέτες που υποδηλώνουν ότι όντως οι άνδρες που νοσεί ο κορωνοϊός διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος με την Covid-19.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 100 άνδρες, μέσης ηλικίας 33 ετών. Απ’ όσους δεν είχαν περάσει Covid-19, μόνο το 9% είχαν στυτική δυσλειτουργία. Σε όσους όμως είχε νοσήσει ο κορωνοϊός, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε ότι οι άνδρες μπορεί να χρειασθούν έως και 6 μήνες μέχρι να ξεπεράσουν την στυτική δυσλειτουργία.

Ένδειξη της υγείας της καρδιάς;

Όπως εξήγησε ο Dr. Berglund, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αποφρακτικά φαινόμενα, επηρεάζοντας αρνητικά τη στύση.

"google ad"

Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων δεν είναι ασυνήθης με τις ιογενείς λοιμώξεις, είπε. Ωστόσο η έκταση της Covid-19 και η σοβαρότητά της είναι τέτοιες, ώστε πιθανώς οδηγεί σε υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα αγγειακών προβλημάτων.

Ο Dr. Berglund επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς το φαινόμενο και για έναν ξεχωριστό λόγο. Η στυτική δυσλειτουργία συχνά αποτελεί ένδειξη κακής καρδιαγγειακής υγείας.

Πολλοί άνδρες λ.χ. μαθαίνουν ότι έχουν καρδιοπάθεια όταν πάνε στον γιατρό για τα προβλήματα στύσης τους. Δεν αποκλείεται λοιπόν η ανάπτυξή της μετά την Covid να υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε «σιωπηρά» καρδιαγγειακά προβλήματα.

Και στην παρατεινόμενη Covid

Όπως αναφέρει στους LATimes ο Dr. Emmanuele Jannini, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ανήκει στα συμπτώματα της παρατεινόμενης Covid (είναι γνωστή και ως Long Covid).

Με τον όρο «παρατεινόμενη Covid» περιγράφονται τα συμπτώματα που επιμένουν επί περισσότερο από ένα μήνα μετά την αρχική λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα συχνότερα τεκμηριωμένα συμπτώματα της Long Covid είναι:

-Η κόπωση

-Οι δυσκολίες στην αναπνοή

Οι ασθενείς με Covid που εκδηλώνουν πνευμονία, ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, εκτίμησε ο Dr. Jannini. Και αυτό διότι η πνευμονία οδηγεί σε μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα αναδυόμενα ευρήματα για την πιθανή συσχέτιση του κορωνοϊού με την στυτική δυσλειτουργία, δίνουν στους άνδρες έναν ακόμα λόγο για να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τόνισε ο Dr. Jannini.

Πηγή: iatropedia

Photo by Damir Spanic on Unsplash

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ