19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κορωνοϊός: Γιατί η Κίνα επιμένει σε σκληρά lockdowns – Οι φόβοι για την πανδημία μετά την καταστολή

Ημερομηνία:

Η κινεζική αστυνομία διέλυσε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το αυστηρό lockdown σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς οι υγειονομικές αρχές αρχίζουν εκστρατεία για τον εμβολιασμό των γηραιότερων, ύστερα από πέντε ημέρες αναταραχής που θεωρείται και η πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Σι  Ζινπγινγκ στη δεκαετή προεδρία του.

Στα social media κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι αρχές ανακρίνουν δια τηλεφώνου πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Κίνα για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν πυροδοτήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ο Guardian καταγράφει τους παράγοντες που διαμορφώνουν την κατάσταση στην αχανή χώρα.

Μη βιώσιμη, αλλά αποτελεσματική πολιτική

Η κινεζική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την τακτική της μηδενικής ανοχής έναντι της πανδημίας, την οποία υπήρχε η εντύπωση ότι είχε θέσει υπό έλεγχο. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των μεταλλάξεων του ιού παρατηρείται και πάλι αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ειδικοί αναλυτές έχουν επικρίνει τις μεθόδους των κινεζικών αρχών ως μη βιώσιμες, αλλά το Πεκίνο  εξακολουθεί την ίδια αυστηρή πολιτική.

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε η covid19 στη Γουχάν, ο αριθμός των κρουσμάτων στη Κίνα παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός έχει μικρή έκθεση στον ιό, ενώ και το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί είναι συγκριτικά χαμηλότερο.

Η Κίνα αρνήθηκε να εισάγει εμβόλια και χρησιμοποιεί μόνο αυτά που παρασκευάζονται στη χώρα, τα οποία όμως λέγεται πως είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως κυρίως στη Δύση.

Τα περιοριστικά μέτρα ουσιαστικά δεν έχουν χαλαρώσει και οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική τους, κλείνοντας σχολεία και χώρους εργασίας και απαγορεύοντας τις μετακινήσεις.

Το πρόβλημα με τα κινεζικά εμβόλια

«Δυστυχώς τα εμβόλια στην Κίνα δεν είναι πολύ καλά», δήλωσε ο Δρ. Πολ Χάντερ, καθηγητής φαρμακολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, προσθέτοντας ότι και τα επίπεδα εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων παραμένουν χαμηλά, ενώ η προστασία που εξασφαλίστηκε από τους μέχρι τώρα εμβολιασμούς έχει πλέον υποχωρήσει.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα θα υποχρεωθεί να εισάγει τα εμβόλια mRNA των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna, παρότι έτσι θα παραδεχτεί την αναποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων.

Παράγοντες που έχουν πυροδοτήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια είναι η κόπωση και ο σκεπτικισμός σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, έγραψε στο Guardian ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν για την Κίνα δείχνουν ότι μόνο το 40% των πολιτών που είναι πάνω από 80 χρόνων έχουν λάβει την ενισχυτική δόση και εκατομμύρια παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Η Κίνα δεν προώθησε τον εμβολιασμό στην τρίτη ηλικία μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι τότε είχε εκδηλωθεί ένας αξιοσημείωτος σκεπτικισμός για τα εμβόλια… η χαμηλή αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων που δεν είναι mRNA, είναι επίσης λόγος ανησυχίας: οι μελέτες δείχνουν ότι η προστασία εξασθένησε γρήγορα και δεν εντοπιζόταν μετά από έξι μήνες», σύμφωνα με τον καθηγητή Σριντάρ.

Τι φοβούνται όταν χαλαρώσουν τα μέτρα

"google ad"

Ο Δρ. Χάντερ επισήμανε επίσης ότι η Κίνα έχει ως τώρα λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με άλλα μεγάλα κράτη, αλλά όταν υποχρεωθεί να ανοίξει και πάλι τα σύνορά της θα παρατηρηθεί έξαρση της νόσου.

Για να ελεχθεί η κατάσταση θα πρέπει να διατηρηθούν περιορισμοί, όπως η χρήση μάσκας, ενώ και η άρση των άλλων περιορισμών πρέπει να γίνει σταδιακά για να μην προκληθεί πρόβλημα στα νοσοκομεία λόγω της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων.

Η εταιρία αναλύσεων Airfinity έδωσε χθες (28/11) στη δημοσιότητα εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μέχρι δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα μπορεί να πεθάνουν αν η χώρα άρει συνολικά τα μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής, με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και την έλλειψη ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού.

Ένα πρόβλημα για το κινεζικό σύστημα υγείας είναι η έλλειψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν λιγότερες από πέντε κλίνες ανά 100.000 άτομα, ενώ η Ταϊβάν διαθέτει 30 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού και 10 η Νότια Κορέα.

Αυτοί οι παράγοντες μαζί τα προβλήματα στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι πιθανό να προκαλέσουν ραγδαία αύξηση των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας αν ο ιος διασπαρεί ανεξέλεγκτα στην αχανή χώρα.

Ενδείξεις για επανεξέταση της πολιτικής μηδενικής ανοχής

Μακροπρόθεσμα όμως θεωρείται μη βιώσιμη η πολιτική μηδενικής ανοχής και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα της Κίνας «Global Times», αναφέρεται ότι «σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια πιο σκληρή μάχη εναντίον του ιού». Οι συντάκτες του άρθρου επικαλούνται ειδικό, ο οποίος δεν κατονομάζεται, και ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αρχές θα υποχρεωθούν να πάρουν «ακραία μέτρα».

Στην ίδια εφημερίδα πάντως δημοσιεύθηκε και άρθρο του πρώην αρχισυντάκτη, Χου Σιζίν, ο οποίος τόνισε ότι «με τη χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία, γρήγορα θα καθησυχάσει το λαϊκό αίσθημα» και πρόσθεσε ότι «οι περισσότεροι Κινέζοι δεν φοβούνται πλέον να μολυνθούν».

Γι’ αυτό έβγαλε το συμπέρασμα ότι «η Κίνα ίσως φύγει από την σκιά της Covid-19 γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμένεται».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...