Κορωνοϊός-Κίνα: Εκατομμύρια εργάτες επιστρέφουν για δουλειά αλλά… απολύονται λόγω κατάρρευσης εξαγωγών

Κανένα σχόλιο

Στην αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού οι αρχές στην Κίνα επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και στη λειτουργία των εργοστασίων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, με αποτέλεσμα οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο: οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται καθώς η πανδημία πλήττει τις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κίνας.

«Η άνευ προηγουμένου διακοπή της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όπως και σε έναν αυξανόμενο αριθμό αναδυόμενων οικονομιών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει δραματική μείωση των κινεζικών εξαγωγών, πιθανότατα σε ποσοστό 20-45% στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Τόμας Γκάτλεϊ αναλυτής στην εταιρεία Gavekal Dragonomics.

"Sponsored links"

Ο Σι Σιαομίν εξάγει κοστούμια κατά χιλιάδες στη Νότια Κορέα, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία από την οποία αγοράζει ύφασμα στην Ιταλία, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ανέστειλε τη λειτουργία της την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κάνει νέες παραλαβές μετά τον Μάιο. Τα αποθέματα υφασμάτων που διαθέτει αρκούν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ο Σι εξήγησε ότι θα μειώσει την παραγωγή και ενδέχεται να την αναστείλει εντελώς, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Επίσης είπε στους περίπου 50 εργάτες που επέστρεψαν για δουλειά από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της covid-19, να βρουν αλλού εργασία.

«Ξέρουμε ότι η φετινή χρονιά είναι κακή και η επόμενη θα είναι καλύτερη, αλλά το ερώτημα είναι πόσα εργοστάσια μπορούν να αντέξουν μέχρι του χρόνου», διερωτήθηκε.

Μείωση εξαγωγών

Αρχικά οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια ανάκαμψη τύπου ‘V’ της οικονομίας της Κίνας, παρόμοια με αυτή μετά την επιδημία SARS το 2003. Όμως πλέον οι αναλυτές έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά μετά το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης το 1976.

Οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 11% του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πέρυσι.

«Οι τελευταίες παραγγελίες από το εξωτερικό που έχουμε λάβει είναι για τον Απρίλιο», δήλωσε ο Ζου Χονγκπίνγκ, επικεφαλής της εταιρείας Hangzhou Hongli Food που παρέχει προμαγειρευμένα γεύματα σε εστιατόρια της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Κανονικά αυτή την περίοδο οι παραγγελίες που έρχονται αφορούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ίσως χρειαστεί να αναστείλει την παραγωγή της σε τρεις μήνες.

Ανεργία

"Sponsored links"

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του ΑΕΠ της χώρας και άνω του 20% των θέσεων εργασίας, υπέφερε ήδη από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Ενδεχόμενες νέες μαζικές απολύσεις θα προκαλέσουν ανησυχία στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στον στόχο του για κοινωνική συνοχή και οικονομική σταθερότητα, κυρίως στη διάρκεια μίας χρονιάς που το Πεκίνο επιθυμεί να διπλασιάσει το ΑΕΠ του και τα διαθέσιμα εισοδήματα σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα.

Το ποσοστό ανεργίας στις αστικές περιοχές έφτασε το 6,2% τον Φεβρουάριο, αύξηση μίας μονάδας σε σχέση με το τέλος του 2019 και ποσοστό ρεκόρ σε σχέση με τις αρχές του 2018 όταν η στατιστική υπηρεσία άρχισε να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.

Ο Νταν Ουάνγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit (EIU), δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αυξηθεί κατά άλλες πέντε μονάδες φέτος, κάτι που θα σημαίνει επιπλέον 22 εκατομμύρια ανέργους στις πόλεις, οι οποίοι θα προστεθούν στα 5 εκατομμύρια που έχασαν τη δουλειά τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Άλλοι 103 εκατομμύρια εργάτες ενδέχεται να επηρεαστούν με περικοπές μισθού 30-50%, επεσήμανε ο Ουάνγκ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live