15.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Ημερομηνία:

Συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει σημάνει η νέα μετάλλαξη B.1.1.529 η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.

Για σήμερα έχουν συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει «Nu».

Το ανησυχητικό είναι ότι η παραλλαγή «κουβαλά» 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη.

Ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων είναι που την καθιστά πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό.

Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Τρομακτική χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη, που φέρει στο εσωτερικό της σειρά παραλλαγών, ο δρ Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου Imperial.

Ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νόσων του Κέιμπριτζ, εκτιμά με τη σειρά του πως το νέο αυτό στέλεχος ενδεχομένως να μπορεί να διαφύγει της ανοσίας. «Αυτό είναι ανησυχητικό! Και δεν έχω πει κάτι τέτοιο από την ανακάλυψη της μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει σε σχόλιο που έκανε στο Twitter.

Και προτρέπει όλους «παρακαλώ να εμβολιαστείτε και να φοράτε μάσκα καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιθανό να τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...