19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κορωνοϊός: Σκληρό lockdown ενός μήνα ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ημερομηνία:

Σκληρό lockdown μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους πολίτες ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα και απειλεί να προκαλέσει κατάρρευση στα νοσοκομεία.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη Γαλλία. Την Τρίτη ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 98 και ξεπέρασε το φράγμα των 5.000 – ο υψηλότερος αριθμός για αυτό τον χρόνο.

Τον Απρίλιο «παίζονται πολλά»

O Μακρόν δικαιολόγησε το διάγγελμά του λέγοντας ότι το κάνει για να ζητήσει την κινητοποίηση όλων για αυτόν το μήνα, τον Απρίλιο, «όπου παίζονται πολλά».

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, στο δεύτερο κύμα το περασμένο φθινόπωρο, «επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε».

«Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν», εξήγησε: Ασφάλεια. Ισορροπία – δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και ατομική ευθύνη.

«Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας όμως ότι «τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση», ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι’ αυτό «πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες.»

Έτσι, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε 19 περιοχές θα επεκταθούν, από το Σάββατο, σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή για τέσσερις εβδομάδες.

Ειδικότερα:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. θα ισχύσει παντού
  • Η τηλεργασία θα συστηματοποιηθεί
  • Τα καταστήματα θα είναι κλειστά σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή
  • Κλείνουν για τρεις εβδομάδες νηπιαγωγεία, σχολεία, κολέγια και γυμνάσια. Η σχολική περίοδος θα αναπροσαρμοστεί.
  • Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές θα μπορούν ψνα πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο μια ημέρα την εβδομάδα
  • Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, οι πολίτες που επιθυμούν να αλλάξουν περιοχή για να απομονωθούν θα μπορούν να το κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο και το Πάσχα.
  • Επίσης θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν όσοι Γάλλοι ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν.

Ως διέξοδο ο Μακρόν έδειξε τον εμβολιασμό. «Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν πράγματα που έχουμε διορθώσει. Τις επόμενες εβδομάδες όμως θα επιταχύνουμε περαιτέρω τον αριθμό των δόσεων που λαμβάνουμε και θα γίνουμε σταδιακά η πρώτη ήπειρος όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων» είπε.

protothema.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...