14.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Κρήτη: Διαμαρτυρίες, καταλήψεις, συλλαλητήρια για την «ανάσταση» της δημόσιας υγείας

Ημερομηνία:

Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Κρήτη, με θύματα τους πολίτες που δυσκολεύονται αφάνταστα να κλείσουν ραντεβού με γιατρό, να κάνουν εξετάσεις, να προγραμματίσουν το χειρουργείο τους.

Η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και πολλοί υγειονομικοί φοβούνται ότι είναι πλέον μη αναστρέψιμη, αν δεν ληφθούν μέτρα, εδώ και τώρα.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οι Σητειακοί ετοιμάζονται να κάνουν κατάληψη στην ΔΥΠΕ Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη του νοσοκομείου τους.

Όχι μόνο δεν γίνονται προσλήψεις νέων γιατρών αλλά η αποψίλωση συνεχίζεται με προγραμματισμένες αποχωρήσεις, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις έμπειρων υγειονομικών, ενώ συνεχίζεται και η απαράδεκτη πρακτική των “εντέλλεσθαι”.

Ίδια είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, αλλά και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης, αναφέρει “Έχουμε φτάσει αυτήν τη στιγμή στο σημείο να έχουμε από ελάχιστους έως καθόλου ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που επίσης έχει λιγοστούς ειδικούς. Τρέχουν και δεν φτάνουν, σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ούτε στις βασικές ανάγκες των πολιτών.”

Στο Βενιζέλειο ξεμπλόκαρε για ένα τρίμηνο το πρόβλημα με τα χειρουργεία με την συνδρομή ιδιωτών αναισθησιολόγων, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στην συνέχεια στο νοσοκομείο που ελλείψει προσωπικού, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία ετοιμάζεται να επισκεφθεί το ΠΑΓΝΗ και το Σωματείο Εργαζομένων διερωτάται για ποια ποιότητα μπορούμε να μιλάμε, όταν στο προσωπικό φθάνουν τις 20.000 μέρες τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες.

Όταν υπάρχουν 600 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 300 αφορούν στη νοσηλευτική υπηρεσία.

Όταν μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι

Την ώρα που οι ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνούν τις 4000.

Την στιγμή που η Ψυχιατρική κλινική ξεχειλίζει συστηματικά από ράντζα, ενώ η Παιδοψυχιατρική οδεύει σε λουκέτο.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία,φορείς και σωματεία οργανώνουν ένα ακόμη παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 30 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία ενός Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου για την Υγεία .

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ