19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη – ελαιόλαδο: Αγωνία και προβληματισμός για την τυποποίηση και προώθηση του προϊόντος

Ημερομηνία:

Με το “καυτό” θέμα της τυποποίησης και της προώθησης του κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές ασχολήθηκε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και ειδικότερα η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Σε μια χρονιά που θεωρείται εξαιρετικά καλή από πλευράς σοδειάς, αλλά τιμών του προιόντος το ερώτημα αυτό γίνεται ποιο επιτακτικό από ποτέ.

Τι ακριβώς γίνεται και πως πορευόμαστε, προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος προηγούμενων 10ετιών σε ότι αφορά την παραγωγή ποιοτικού λαδιού, την τυποποίηση και την προώθησή του.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο νέος φορέας προώθησης του προϊόντος, όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή η διευθύνουσα σύμβουλός του κ. Θεανώ Βρέντζου.

Βασικός σκοπός και στόχος του φορέα είναι το κρητικό ελαιόλαδο να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές ως ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα πληροί όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές και βεβαίως τις συνθήκες υγιεινής και διασφάλισης των τροφίμων.

Πρέπει – είπε η κ. Βρέντζου – να χτίσουμε ένα ισχυρό brand για αποκλειστικά τυποποιημένο ελαιόλαδο και συμπλήρωσε ότι ο φορέας έχει ξεκινήσει μια εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς, σε 18 και πλέον χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα που έχουν δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το κρητικό λάδι μέσα από 6.500 εταιρίες και περισσότερα από 34.000 σημεία πώλησης.

Ο δεύτερος στόχος του φορέα είναι να διασφαλιστεί η εξαιρετική ποιότητα του προιόντος μέσα όμως από την εκπαίδευση των παραγωγών για να καταστεί εφικτή η υψηλή τιμή και η επιστροφή της υπεραξίας σ’ αυτούς.

Μάλιστα – σύμφωνα με την κ. Βρέντζου – έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παραχώρηση 147 στρεμμάτων με ελαιώνες στην Γεωργική σχολή Μεσαράς, η οποία – κατά την ίδια – μπορεί ν’ αποτελέσει πρότυπο γεωργικό σχολείο.

Επίσης στην διάρκεια της εκπομπής επισημάνθηκε η εμφανής πτωτική τάση εισαγωγών στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας με την κ. Βρέντζου να αναφέρει με μεγάλη λύπη ότι το 56% του ελληνικού ελαιολάδου εξάγεται στην Ιταλία σε χύμα μορφή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης ανέφερε ότι φέτος η ποιότητα του λαδιού είναι σαφώς βελτιωμένη με εξαίρεση κάποιες ορεινές περιοχές. Αναμένει δε, περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου ελαιολάδου σε περίπτωση που ξεκινήσουν ευεργετικές βροχές.

Σε ότι αφορά στη απόδοση εξέφρασε ικανοποίηση αφού οι ποτιστικές ελιές πάνε 5: 1

Τέλος για την τιμή ανέφερε ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα και την τρέχουσα εβδομάδα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται προς 4.50 ευρώ το κιλό.

Για υψηλότερης οξύτητας λάδια η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 4,30 – 4,40 ευρώ το κιλό.

Τέλος τόνισε κι αυτός την ανάγκη να συσταθεί από την Περιφέρεια μια επιτροπή ελαιολάδου, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με τον Φορέα προώθησης του προϊόντος και με στόχο την σωστή πορεία του λαδιού από το ελαιουργείο ως την εξαγωγή.

"google ad"

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκλήρωση του πρώτου Φωτοβολταϊκού 500kW της Παγκρήτιας Ενεργειακής Κοινότητας από την ΑΕΝΑΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 500kW της...

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...