Κρήτη: Ιερέας παντρεύτηκε δεύτερη φορά – Πρωτοπορεί η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου

Κανένα σχόλιο

Από τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια η δυνατότητα δεύτερου γάμου, μετά από αίτημα αποσπασμένου ιερέα, το οποίο και εστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εγκρίθηκε τότε, όπως αποκάλυψε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, με αφορμή την αποκάλυψη της εφημερίδας ”Νέα Κρήτη” για την ιστορική απόφαση να επιτρέπεται πλέον – υπό προϋποθέσεις – ο δεύτερος γάμος κληρικών στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Είναι μία απόφαση-τομή και ταυτόχρονα σταθμός για την εκκλησιαστική ζωή των κληρικών του κλίματος και της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο υπάγεται και η Κρήτη, από την Αγία και Ιερά Σύνοδό του.

«Εμείς, η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου δηλαδή, είμαστε εκ των πρώτων Μητροπόλεων που αποκαταστήσαμε κληρικό σε δεύτερο γάμο. Ήταν κληρικός που ευρίσκετο εις τη διασπορά. Υπέβαλε το σχετικό αίτημα. Στείλαμε τον φάκελο στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Παραπέφθη στην κανονική επιτροπή και τελικά δόθηκε η άδεια υπό του Παναγιωτάτου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ετελέσθη ο δεύτερος γάμος»…

"Sponsored links"

Όπως αποκάλυψε χθες η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, απαράβατη προϋπόθεση είναι το διαζύγιο να έχει εκδοθεί χωρίς υπαιτιότητα του κληρικού που υποβάλλει αίτημα για δεύτερο γάμο. Είτε σε χηρεία ο κληρικός, είτε διαζευγμένος, βασική προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να μην έχει υπερβεί, κατά την υποβολή του αιτήματος για δεύτερο γάμο, τα 55 έτη, ή το 60ό έτος, αν έχει ανήλικα τέκνα.

«Όταν έχουμε μια περίπτωση δύσκολη», εξήγησε χθες ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, «δηλαδή όταν έχουμε μία περίπτωση που έχει πολλές άλλες αντικανονικές παραμέτρους, τότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα αυτό, γιατί τότε δημιουργούμε σκανδαλισμό στη χριστιανική κοινότητα»…

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εκκλησία της Κρήτης είχε σοβαρές επιφυλάξεις, κυρίως για το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Καθώς ο όρος «το διαζύγιο να έχει εκδοθεί χωρίς υπαιτιότητα του κληρικού» σκόνταφτε σε περιπτώσεις που η υπαιτιότητα θα ήταν δύσκολο να αποδειχτεί. Ωστόσο, η τελική εισήγηση και απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ξεκάθαρη και προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, την έγγραφη συγκατάθεση του κληρικού στον Μητροπολίτη, στον οποίο θα απευθύνει το αίτημά του για επεξεργασία και λεπτούς χειρισμούς όλων των στοιχείων που θα περιλαμβάνει ο φάκελος του αιτήματος.

«Υποβάλλουμε λοιπόν τον σχετικό φάκελο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα στη Συνοδική Επιτροπή, η οποία αποφαίνεται εάν μπορούν και τηρούνται οι όροι για να γίνει ο δεύτερος γάμος. Η σχετική απόφαση στη συνέχεια πηγαίνει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία αποφαίνεται και ο Πατριάρχης κοινοποιεί τη σχετική απόφαση του ιδίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στον ενδιαφερόμενο Μητροπολίτη», σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας.

neakriti

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live