16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του ελαιολάδου!

Ημερομηνία:

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρη την Κρήτη έχουν εναποθέσει και περιμένουν να αυξήσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό από την παραγωγή και την πώληση του ελαιολάδου, όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι εξαιρετική.

Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που απασχολούν κάθε χρόνο όσους ασχολούνται με την παραγωγή του ελαιολάδου είναι η τιμή του η οποία κάθε χρόνο διαφοροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Φέτος και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος των τυποποιητών ελαιολάδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,40 ευρώ το λίτρο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ η τιμή του αγγουρέλαιου θα φτάσει ακόμα και τα 4,70 ευρώ.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη πτώση που έχουν καταγράψει στην παραγωγή ελαιολάδου η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Τυνησία.

Πρόκειται για μία τιμή ρεκόρ καθώς ποτέ άλλοτε το ελαιόλαδο δεν έχει αγγίξει τα 4,40 ευρώ το κιλό. Αναφερόμενος ο κ Ανδρεαδάκης στη βιασύνη πολλών παραγωγών να ραβδίσουν τις ελιές τους προκειμένου να προλάβουν καλές τιμές αλλά και τον δάκο, σχολίασε πως αυτό ήταν ένα λάθος.

Ανέφερε μάλιστα ότι πολλά βυτία με αγουρέλαιο επεστράφησαν διότι η ποιότητα του δεν ήταν καλή.

Και ενώ η φετινή ελαιοκομική χρονιά προβλέπεται εξαιρετική και παρόλο που η τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, τα προβλήματα στον κλάδο δεν έχουν επιλυθεί σύμφωνα με τον κύριο Ανδρεαδάκη ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε πρόβλεψη για 280.000 τόνους παραγωγής ελαιόλαδου φέτος.

Στο ερώτημα εάν η τιμή του ελαιολάδου το επόμενο διάστημα θα παραμείνει σταθερή απάντησε πως “εμείς δεν διαμορφώνουμε την τιμή, είμαστε απλώς ουραγοί και ακολουθούμε”.

Τέλος, σχολίασε πως η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου έχει μειωθεί γιατί έχει αυξηθεί η τιμή του στα ράφια.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ