12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

Κρήτη: Λιομάζωμα 50 στρεμμάτων σε μία ημέρα – Το σύστημα που θα φέρει την “επανάσταση”

Ημερομηνία:

Εντυπωσιακά οφέλη και μεγάλη μείωση στο κόστος παραγωγής αλλά και ελαιοσυλλογής θα μπορούσε να επιφέρει η πλήρης μηχανοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας και η καθιέρωση της πυκνής φύτευσης ελαιόδεντρων, σύμφωνα με τον Γεωπόνο Αντώνη Πάγκαλο που μίλησε στο ράδιο Κρήτη – Με τον τρόπο αυτό σε μία μέρα θα μπορούσαν να ραβδιστούν από 30 έως 50 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας.

Πιο συγκεκριμένα…

Την ώρα που η έλλειψη εργατικών χεριών στην Κρήτη υπολογίζεται σε περισσότερες από 15.000 και η παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων και ιδεών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς εξομάλυνση της κατάστασης.

Κάτι τέτοιο αποτελεί η πρόταση που έκανε ο γνωστός γεωπόνος στο Ηράκλειο, Αντώνης Πάγκαλος με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, αυτό που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των παραγωγών και κυρίως εκείνων που καλλιεργούν ελιές, είναι το σύστημα της πυκνής φύτευσης.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον γεωπόνο, υπολογίζεται ότι πάνω από 400.000 στρέμματα είναι κατάλληλα για υπερπυκνή φυτευση.

Ο γεωπόνος προτείνει την μηχανοποίηση των εκτάσεων αυτών καθώς με αυτό τον τρόπο θα ελευθερωθούν δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια προκειμένου να εργαστούν σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Πάγκαλος, με την πυκνή φύτευση και με δέντρα που είναι γνωστά ως “νανάκια” θα μπορεί να μπαίνει το μηχάνημα στον ελαιώνα και να τα ραβδιζει σε χρόνο dt. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τώρα φυτεύουμε 27 δέντρα ανά στρέμμα θα μπορούσαμε σύμφωνα με το σύστημα που ακολουθούν οι Ιταλοί να φυτεύουμε 166 φυτά ανά στρέμμα ή 197 σύμφωνα με το ισπανικό σύστημα, σε εδάφη όμως με κλίση έως 10%.

“Έτσι” όπως αναφέρει ο γεωπόνος, “αν πρόκειται για αρδεύσιμα ελαιόδεντρα το μηχάνημα θα μπορεί σε μία μέρα να ραβδίσει από 30 έως 50 στρέμματα“. Όλο αυτό θα εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες καλλιέργειες αφού σήμερα για να ραβδιστούν 50 στρέμματα ελιάς χρειάζονται περίπου 150 ημερομίσθια με δύο εργάτες.

Ήδη, σύμφωνα με τον γεωπόνο, ορισμένοι αγρότες σε αρκετά μέρη του Ηρακλείου όπως τη Μεσαρά, τα Καστελλιανά, τον Άγιο Σύλλα και άλλες, προχώρησαν σε υπερπυκνη φύτευση και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι η Αυστραλία η οποία αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη εργατικών χεριών έχει πλήρη μηχανοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας και έχει προχωρήσει στην πυκνή φύτευση ελαιόδεντρων σε 350 χιλιάδες στρέμματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iράν: Κίνδυνος για περιφερειακή «έκρηξη» μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη...

Die Linke: Διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τη διάσπαση – To μέλλον της Αριστεράς στη Γερμανία

Παύει να υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα στην Μπούντεσταγκ (γερμανική...

Συνέδριο 16-17 Δεκεμβρίου 2023: Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο. Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Π. Τ.  Ανατολικής Κρήτης συνδριοργανώνει, με το Τεχνικό...