17.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Κρήτη: Μεγάλη έρευνα για την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων που θα σώσουν τις καλλιέργειες

Ημερομηνία:

Μια πολύ σημαντική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας θα φέρουν τα πάνω κάτω στο τομέα της φυτοπροστασίας με την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων στις καλλιέργειες ξεκινά από το ΙΤΕ σε συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μάλιστα η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται από Ευρωπαικά κονδύλια ύψους 6,5 εκατ ευρώ . Τη χρηματοδότηση πέτυχε η ομάδα του καθηγητή κ. Γιάννη Βόντα Δ/ντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα έχει και το συντονισμό άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης για την μελέτη αυτή.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Βόντας ανέλυσε τα οφέλη που θα προκύψουν από την Ανάπτυξη Νέας Γενιάς Βιοεντομοκτόνων και Καινοτόμων Μεθόδων Φυτοπροστασίας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής,το πρόγραμμα θα βασισθεί στην πράσινη βιοτεχνολογία, σε καινοτόμες οικολογικές πρακτικές και σε σύγχρονες τεχνολογίες
βιοπληροφορικής, προκειμένου να αναπτύξει αποτελεσματικά και ασφαλή βιοεντομοκτόνα και νέες μεθόδους, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία ακριβείας. Επίσης θα συμβάλει στη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς υπολείμματα στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Στο έργο δίνεται έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη σύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε σύγχρονα θέματα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και στη διεθνή δικτύωση.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει
καινοτόμες λύσεις στη φυτοπροστασία και το περιβάλλον, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ και την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στο αντικείμενο της πράσινης βιοτεχνολογίας.

Η σημαντική χρηματοδότηση για την μεγάλη αυτή έρευνα από το ΙΤΕ δίδεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Horizon Europe – FARM2FORK. Το NextGenBioPest της ομάδας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας κατατάχτηκε πρώτο ανάμεσα σε 24 πολύ ανταγωνιστικές προτάσεις.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του καθηγητή Γιάννη Βόντα στο Ράδιο Κρήτη:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες συμφωνούν για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνούν για την τεκνοθεσία

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει...

Γονείς της 21χρονης Έμμας: “Δικαίωση, αλλά το παιδί δεν γυρίζει πίσω”

Για δικαίωση της Έμμας έκανε λόγο η μητέρα της σχολιάζοντας την...

“Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!”: Μπήκαν ξανά στον Ευαγγελισμό οι αναρχικοί

Επιχείρηση "ανακατάληψης" του Ευαγγελισμού,  στο κέντρο του Ηρακλείου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι...

Κρήτη: Σε δίκη 42χρονος καθηγητής για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικες μαθήτριες – Μιλά για σκευωρία

Στις 8 Νοεμβρίου εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών...