Κρήτη: Με πρόφαση την πανδημία οι ξενοδόχοι ζητούν παύση κατεδάφισης αυθαιρέτων

Κανένα σχόλιο
Νέα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με αίτημα την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες, απέστειλαν τουριστικοί φορείς και ενώσεις της Κρήτης.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, από τις δυσμενείς συνέπειες που πρόκειται να επιφέρει το εν λόγω έργο, θα επέλθει άμεσα η απόλυτη οικονομική κατάρρευση ιδιαίτερα σημαντικών για την οικονομική ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ηθική βλάβη που πρόκειται να υποστούν οι εν λόγω τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι τουριστικοί φορείς προτείνουν την σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο τη μελέτη της κάθε μίας συγκεκριμένης περίπτωσης ξενοδοχειακής μονάδας για την οποία υφίσταται εν ισχύ πρωτόκολλο κατεδάφισης, και την εύρεση βέλτιστης, διάφορης της κατεδάφισης, εναλλακτικής λύσης επίλυσης της διαφοράς.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης στην Ελούντα του Αγίου Νικολάου, με τον δήμαρχο Αντώνη Ζερβό να ζητά την παράσταση των προθεσμιών προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την διευθέτησή των.

"Sponsored links"

«Ζητάμε να υπάρξει παράταση και μέσα σ΄ αυτό το διάστημα, να αναζητηθεί η οριστική νομική λύση διαχείρισης του ζητήματος, πιθανότητα, παράτασης της δυνατότητας στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, να υποβάλλουν φάκελο νομιμοποίησης των κατασκευών υπό ορισμένες προϋποθέσεις», ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επαγγελματίες της περιοχής του Σισίου.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή των κατεδαφίσεων έχει ζητήσει και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης. «Είναι ανεπίτρεπτο εν μέσω της υγειονομικής και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τους πολίτες, να μη δοθεί στους καταστηματάρχες ευκαιρία να ανακάμψουν οικονομικά κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αλλά να κινδυνεύουν να πληγούν ακόμη περισσότερο», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Αναλυτικά η νέα επιστολή των τουριστικών φορέων της Κρήτης:

«Σε συνέχεια της από 10.02.20 επιστολής μας και για την αποφυγή παρερμηνειών, σας ενημερώνουμε ότι  αναφερθήκαμε στις ξενοδοχειακές και ΜΟΝΟ  μονάδες ,πολλές εκ των οποίων είναι ιστορικές και προβεβλημένες διεθνώς , με ξεχωριστή πορεία στον τουριστικό κλάδο και ύψιστης σημασίας έργο, η συμβολή των οποίων στην εθνική οικονομία , είναι αδιαμφισβήτητη.

Αιτούμαστε την αναβολή  εκτέλεσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το έργο εκτελείται εν μέσω της ιδιαίτερα ευαίσθητης χρονικής συγκυρίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τυχόν εκτέλεση των ως άνω Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης, ενόψει μάλιστα της επερχόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, εντός της οποίας αναμένεται να λειτουργήσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, θα καταστήσει πλήρως αδύνατη τη λειτουργία τους στο μέλλον που θα οδηγήσει σε «οριστικό λουκέτο» των εν λόγω επιχειρήσεων  με άμεση συνέπεια  την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επιπροσθέτως, και με σκοπό την οριστική διευθέτηση του εν λόγω κρίσιμου ζητήματος, σε ότι αφορά αποκλειστικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού μας, πέραν της αναβολής των εργασιών κατεδάφισης εντός των εν λόγω εγκαταστάσεων, προτείνουμε την σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Σας, σε συνεργασία με τους Τουριστικούς Φορείς, με αντικείμενο τη μελέτη της κάθε μίας συγκεκριμένης περίπτωσης ξενοδοχειακής μονάδας, για την οποία υφίσταται εν ισχύ Πρωτόκολλο Κατεδάφισης, και την εύρεση βέλτιστης, διάφορης της κατεδάφισης, εναλλακτικής λύσης επίλυσης της διαφοράς.

Η εν λόγω Επιτροπή δύναται, σε κάθε περίπτωση, να εξετάζει τις εκάστοτε συνθήκες ανέγερσης των φερόμενων ως αυθαιρέτων κατασκευών, να τις κατατάσσει, με βάση την βαρύτητα τους, να εξετάζει την τυχόν υπαγωγή τους σε διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης μετά χρηματικού αντιτίμου, ή διατήρησης τους, κατόπιν επιβολής διοικητικού προστίμου, με σκοπό αφενός την είσπραξη εσόδων για το Ελληνικό Κράτος και αφετέρου την διάσωση και συνέχιση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων».

Την επιστολή συνυπογράφουν:

  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

    "Sponsored links"

  • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ  ΧΑΝΙΩΝ

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ  ΡΕΘΥΜΝΗΣ

  • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

  • ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

  • ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live