24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Κρήτη – ξενοδοχεία: 4 στους 10 ξενοδοχοϋπαλλήλους έχουν σκεφτεί να αλλάξουν δουλειά, σύμφωνα με έρευνα

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η παρουσίαση της έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία της Κρήτης, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με την παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Τουρισμού.

Αναλυτικά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

Η έρευνα ανέδειξε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο της φιλοξενίας, προτείνοντας παράλληλα στοχευμένες λύσεις για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στα ξενοδοχεία. Τα ευρήματα που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν σχέση με τον φόρτο εργασίας, τις αμοιβές και την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και θέματα διαχείρισης συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο. Επίσης διερευνήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι λόγοι που οδηγούν τους εργαζόμενους σε αποχώρηση από τον τουριστικό κλάδο.

Πολλά από τα ευρήματα της μελέτης, οδηγούν στο συμπέρασμα πως υφίσταται ανάγκη για βελτίωση της νομοθεσίας και γενικότερα των κανόνων περί εργασίας στον κλάδο, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σημαντικό ποσοστό, 48,3%, δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αλλάξει επαγγελματικό κλάδο, λόγω εποχικότητας, εργασιακής ανασφάλειας στις κρίσεις, και λόγω ελλιπών κινήτρων όπως μειωμένου χρόνου και ποσού επιδότησης χειμερινής ανεργίας.

Οι διευθυντές των επιχειρήσεων είναι απαραίτητο να δείξουν ενδιαφέρον και να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό και να παρέχουν τη βοήθεια τους, όποτε παρίσταται ανάγκη.

Ο ρόλος του διοικητικού και διευθυντικού προσωπικού είναι καθοριστικός ώστε να υπάρξει μείωση της εχθρικότητας στον εργασιακό χώρο, διαφορετικά οι εργαζόμενοι δε θα είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που οι ανώτεροι διευθύνουν την επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Αν η διοίκηση δεν φανεί αντάξια των προσδοκιών των εργαζομένων, η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό θα χειροτερέψει εξαιτίας του φόρτου εργασίας και της αυξανόμενης πίεσης. Αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει και στις σχέσεις των συναδέλφων κάτι που αναφέρθηκε πολύ συχνά στα προβλήματα που αποκάλυψε η παρούσα έρευνα. Ποσοστό 63,6% θεωρεί πως η πολιτική του ξενοδοχείου για τη διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ υφισταμένων-προϊσταμένων δεν είναι αποτελεσματική. Οι managers των ξενοδοχείων που υιοθετούν αυταρχικούς τρόπους management, αντί για συμβουλευτικούς, ίσως προκαλούν συναισθήματα άγχους, θυμού και ίσως ακόμη κάποια περιστατικά εκδικητικής συμπεριφοράς.

Πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν το προσωπικό τους ως πολύτιμη επένδυση, καθώς η σωστή μεταχείριση των εργαζομένων αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη προς όλες τις πλευρές

Τα αναλυτικά αποτελέσματα θα βρίσκονται διαθέσιμα εντός των ημερών στις ιστοσελίδες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Ν. Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και της 3win Action, που ήταν ο φορέας υλοποίησης της μελέτης.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...