13.8 C
Chania
Wednesday, February 21, 2024

Κρήτη: Οι λαγοκέφαλοι συνεχίζουν την καταστροφή εν μέσω χειμώνα – Τρώνε ακόμη και το μολύβι στα δίχτυα

Ημερομηνία:

Σε δραματική εξελίσσεται η κατάσταση στη θάλασσα της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης όχι μόνο του λαγοκέφαλου αλλά και του λεοντόψαρου και άλλων ξενικών ειδών που εισέβαλαν στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και καταστρέφουν την αλιεία.

Το μεγάλο πρόβλημα όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όπως τονίζουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που εκτός των άλλων έχει επιφέρει άνοδο στη θερμοκρασία της θάλασσας της Μεσογείου καθώς τα ψάρια αυτά δεν επιζούν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η κ. Νότα Περιστεράκη βιολόγος – ιχθυολόγος στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τόνισε ότι τα ξενικά είδη ψαριών καταγράφουν σημαντική αύξηση πληθυσμού στην Κρήτη, εκτοπίζοντας τα ενδημικά είδη θαλάσσιας πανίδας. Μάλιστα όπως είπε σε μελέτη που έχει εκπονηθεί πριν από 2 χρόνια εκτιμήθηκε ότι έχει αλλάξει η βιοποικιλότητα και τα ξενικά είδη αποτελούν το 33% των ψαριών στις παράκτιες περιοχές του νησιού και από αυτά το 42% που αλιεύονται είναι ξενικά με βάση την ποσότητα και το είδος.

Η κατάσταση επεσήμανε είναι δραματική με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η παράκτια αλιεία και για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη επιπτώσεων στους αλιείς της Κρήτης βάση της οποίας εκτιμάται ότι το μέσο ετήσιο κόστος από τις ζημιές που υφίστανται εκτιμάται σε από 4 έως 8.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά αφορούν την αποκατάσταση ζημιών στα αλιευτικά εργαλεία από τον λαγοκέφαλο, από τα αλιεύματα που καταστρέφει και τα χαμένα μεροκάματα για τις επισκευές που απαιτούνται.

Η άλλη μελέτη σύμφωνα με την κ. Περιστεράκη αφορά τα μέτρα μείωσης του πληθυσμού των ξενικών ειδών όπως προωθητικές δράσεις για την εμπορική αξιοποίηση αλιευμάτων που απορρίπτονται, όπως είναι άλλα ξενικά βρώσιμα είδη (π.χ. λεοντόψαρο, γερμανοί κλπ.), ώστε να υπάρχει αναπλήρωση μέρους των διαφυγόντων εσόδων, αλλά και μείωση των πληθυσμών τους.

Επίσης αλιεία με εξειδικευμένα εργαλεία που δεν μπορούν να τα καταστρέψουν οι λαγοκέφαλοι όπως ειδικά παραγάδια και παγίδες και αξιοποίηση του λαγόψαρου για άλλες δράσεις εκτός κατανάλωσης καθώς είναι τοξικό όπως ιχθυοτροφή για ιχθυοτροφεία κ.α

Πρέπει, τόνισε, να δοθούν κίνητρα στους αλιείς και αποζημιώσεις διαφορετικά η αλιεία θα σβήσει τα επόμενα χρόνια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μελέτες αυτές για να προωθήσουν συγκεκριμένες αλλαγές, ενώ παράλληλα οι φορείς των αλιέων μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις έχοντας τεκμηριωμένα στοιχεία στα χέρια τους και να επιδοτηθούν για τις ποσότητες λαγοκέφαλων που αλιεύουν.

Παράλληλα η κ. Περιστεράκη αναφέρθηκε σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη πυκνότητα πληθυσμών λαγοκέφαλων όπως η νήσος Χρυσή και τόνισε ότι εάν τεθεί θέμα απαγόρευσης παράκτιας αλιείας σε περιοχές θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προστατευθούν τα ξενικά είδη ψαριών αντί τα ενδημικά.

Τρώνε ακόμη και το…μολύβι από τα δίχτυα!

Στην εκπομπή παρενέβη και ο πρόεδρος των αλιέων Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, που περιέγραψε από το πέλαγος όπως βρισκόταν για ψάρεμα με το αλιευτικό του σκάφος τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο ίδιος από τους λαγοκέφαλους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι επέστρεφε στο Ηράκλειο με μόλις 8 κιλά αλιεία καθώς τα δίχτυα του είχαν καταστραφεί από τους λαγοκέφαλους που έφαγαν ακόμη και το μολύβι και ζήτησε για άλλη μια φορά να σκύψουν όλοι οι αρμόδιοι πάνω στο πρόβλημα καθώς απειλείται η αλιεία και υπάρχουν μεγάλα ζητήματα επιβίωσης για τους 200 επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου που διαθέτουν αλιευτικά σκάφη.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ