20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κρήτη – παιδικός καρκίνος: Ιάσιμος στο 80% – 90% – Πιο “γενναία” τα παιδιά από τους γονείς τους

Ημερομηνία:

Είναι μια κλινική σε 24ωρη εφημερία 365 ημέρες το χρόνο που καλύπτει όλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά. Στην κλινική Ογκολογικής παίδων και εφήβων Κρήτης του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αιματολογίας, Ογκολογίας διευθύντρια του τμήματος κα Ευτυχία Στειακάκη, νοσηλεύονται από νεογέννητα μέχρι νεαροί ενήλικες έως 21 ετών οι οποίοι έχουν νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου.

Η κα Στειακάκη είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου στα παιδιά είναι η λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο που μπορεί να εκδηλωθούν από την ηλικία των 3-5 ετών μέχρι την εφηβεία.

Στο 90% των περιπτώσεων δεν γνωρίζουμε την αιτία, ενώ στο 10% υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Η θεραπεία, μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως και 2,5 χρόνια, τα παιδιά μένουν στο νοσοκομείο μαζί με τον ένα γονιό τους, εκεί υπάρχει και δάσκαλος για τα μαθήματά τους και για μικρά διαστήματα μπορούν να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Είναι εντυπωσιακό το πόση γενναιότητα, δύναμη και αξιοθαύμαστη υπομονή δείχνουν τα παιδιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υγείας τους.

Τις πιο πολλές φορές περισσότερη από τους γονείς τους που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαχειριστούν την κατάσταση, ειδικά μετά το πρώτο σοκ της διάγνωσης.

«Εμείς οι γιατροί παίρνουμε δύναμη από τα ίδια τα παιδιά, που καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι μια παροδική κατάσταση και ότι κάνουμε, γίνεται για το καλό τους» τόνισε η κ.Στειακάκη επισημαίνοντας ότι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται από τις 5.30 το απόγευμα εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» , στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσουν γονείς αλλά και παιδιά που νόσησαν και θεραπεύτηκαν.

«Το ευτύχημα είναι ότι ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος και ιάσιμος στο 80%-90% των περιπτώσεων κι εμείς κάνουμε τα πάντα να σώσουμε όλα τα παιδιά. Όταν χάνουμε ένα παιδί, ποτέ δεν το ξεχνάμε και πεισμώνουμε ακόμη περισσότερο. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να φεύγουν όλα από αυτή την κλινική, δυνατά και υγιή» τόνισε η διευθύντρια της κλινικής.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ