Κρήτη: Πρωτοποριακή μέθοδος για την ανίχνευση της παγκρεατικής βλάβης στον διαβήτη!

Κανένα σχόλιο

Μια πρωτοποριακή μέθοδο, τη μοναδική διεθνώς, που ανιχνεύει την παγκρεατική βλάβη στον διαβήτη αναπτύσσει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής μια Ηρακλειώτισσα, τη Δρ. Κατερίνα Αλεξίου-Χατζάκη, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλινικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, την εξατομικευμένη διαχείρισή της, ακόμα και την πρόληψη σε προδιαβητικούς ασθενείς.

Η κ. Κατερίνα Αλεξίου – Χατζάκη μίλησε στο Cretalive για την πορεία της επιστημονικής έρευναςτη σημασία της πρωτοποριακής διαγνωστικής μεθόδου για τους διαβητικούς και κυρίως πότε το επιστημονικό επίτευγμα θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη.

"Sponsored links"

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη:

–        Με δεδομένο ότι ο διαβήτης ταλαιπωρεί ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, η διαγνωστική μέθοδος που αναπτύξατε πώς μπορεί να βοηθήσει έναν διαβητικό;

«Πράγματι, ο διαβήτης φαίνεται να αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία, με μισό δισεκατομμύριο ασθενείς διεθνώς, και δυσμενείς προβλέψεις για δραματική αύξηση αυτού του αριθμού τα επόμενα χρόνια.  Η μέθοδος που αναπτύξαμε αποτελεί μια εργαστηριακή διαγνωστική εξέταση στο αίμα που αποτυπώνει εγκαίρως και με ακρίβεια την έκταση της παγκρεατικής βλάβης πριν και κατά την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Έτσι θα είναι πολύ χρήσιμη για τη σωστή επιλογή θεραπείας στον διαβητικό, ειδικά με δεδομένο ότι σήμερα αυτή η μέτρηση δεν είναι δυνατή με άλλο τρόπο.  Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση του ασθενούς και στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων του διαβήτη στην υγεία, που είναι υπεύθυνα σήμερα για ένα θάνατο κάθε πέντε δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Επίσης, μπορεί να προάγει την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου στους προδιαβητικούς στο πλαίσιο ενός συστηματικού προγράμματος πρόληψης».

–        Γιατί λέγεται ότι η μέθοδός σας πρωτοπορεί τριπλά; Θα θέλατε να μας εξηγήσετε πού έγκειται η τριπλή διάσταση;

«Η πρωτοπορία της μεθόδου συνίσταται στο ότι συνδυάζει για πρώτη φορά στο διαβήτη τρία καινοτόμα στοιχεία: την υγρή βιοψία, την αυτοματοποιημένη μηχανική μάθηση και τον συνδυασμό ενός ειδικού πάνελ βιοδεικτών. Με την ερευνητική μας ομάδα έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια ένα μονοπάτι ανακάλυψης που αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογία μοριακής διάγνωσης. Με αυτή την προσέγγιση, έχουμε πετύχει τη βέλτιστη αξιοποίηση δεδομένων της βιοϊατρικής έρευνας για την γρήγορη εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τους ασθενείς στο πλαίσιο της ιατρικής ακριβείας. Στην περίπτωση του διαβήτη τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και αυτό μας ενθαρρύνει και για την κατοχύρωση ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πατέντας».

–        Υπάρχει η δυνατότητα η διαγνωστική αυτή μέθοδος να «φύγει» από το επιστημονικό εργαστήριο και να εφαρμοστεί στην πράξη;

«Βεβαίως, άλλωστε ο στόχος μας είναι η κλινική εφαρμογή για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Η εξέταση που αναπτύσσουμε βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κλινικής της πιστοποίησης με την πολύτιμη βοήθεια μιας επιστημονικής κοινοπραξίας συνεργατών στην οποία συμμετέχουν εργαστήρια και κλινικές του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και το βιοπαθολογικό εργαστήριο ‘Ανάλυση’ στη Θεσσαλονίκη και χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΤ.  Σημαντική είναι και η συνδρομή στης εταιρείας  JADBio. Τα αποτελέσματα μάς δείχνουν πως έχουμε μια λύση που μπορεί να έχει αξία για την αγορά και στο τέλος του προγράμματος τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το πρωτότυπο διαγνωστικό προϊόν.  Την εμπορική του προώθηση και εκμετάλλευση θα αναλάβει η νεοφυής εταιρεία μας ABCureD». 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live