Κρήτη: Σε κλοιό ελέγχου όλα τα νοσοκομεία για τις επικίνδυνες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Κανένα σχόλιο

Ενώ καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι και στα νοσοκομεία της Κρήτης από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές, δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, ώστε να μην μεταδώσει στους ασθενείς επικίνδυνα μικρόβια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, μόλις το 45% των γιατρών διαπιστώθηκε πως ακολουθούν όπως θα έπρεπε το πρωτόκολλο, ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό φθάνει στο 52,7%.

Για την συγκεκριμένη αξιολόγηση ειδικοί επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 17.000 περιπτώσεις χειρισμού νοσηλευομένων, από το υγειονομικό προσωπικό ,σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου.

"Sponsored links"

Αποτελεί δε τεκμηριωμένη διαπίστωση πως η χρήση ιατρικών συσκευών, αναπνευστήρες, φλεβοκαθετήρες και ουροκαθετήρες λειτουργεί ως βασική πύλη, από την οποία εισχωρούν τα ανθεκτικά μικρόβια στον ταλαιπωρημένο οργανισμό των ασθενών.

«Δεν προλαβαίνουμε ελλείψει προσωπικού»

Ο Δημήτρης Βρύσαλης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει, στις ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, στο Ράδιο Κρήτη, δεν τηρείται στη ΜΕΘ η ελάχιστη αναλογία 4 νοσηλευτών ανά κλίνη και ενός τραυματιοφορέα ανά 8 κλίνες.

Μια εργαζόμενη στην καθαριότητα καλύπτει ταυτόχρονα πολλαπλά τμήματα.

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να απολυμανθεί ένας θάλαμος ή ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή κλινικής, όταν γίνεται εισαγωγή νέου ασθενή αμέσως μετά το εξιτήριο του προηγούμενου.

Χειρουργημένοι ασθενείς νοσηλεύονται στην ίδια κλινική, με κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, με ασθενείς της Παθολογικής και της Παιδιατρικής, αρκετοί εκ των οποίων εκδηλώνουν λοιμώξεις.

Επιπλέον υγειονομικοί με COVID επιστρέφουν πλέον στη δουλειά την έκτη μέρα νόσησης, ακόμη και με θετικό rapid ή self test.

Προσβάλλονται 100 στους 1000 ασθενείς

"Sponsored links"

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης έχει επισημάνει ότι το ΠΑΓΝΗ συμμετέχει, μαζί με άλλα 9 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας σε εθνικό πρόγραμμα ελέγχου και επιτήρησης για την πρόληψη των λοιμώξεων, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος , είναι η επέκταση του ελέγχου και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης από τη νέα χρονιά, με πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Όπως μετέδωσε πριν λίγες ημέρες το Ράδιο Κρήτη και στο νησί μας το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς από τις λοιμώξεις, προσβάλλονται 100 στους 1000 νοσηλευόμενους ασθενείς και αρκετοί από αυτούς καταλήγουν, όχι από το πρόβλημα της υγείας που τους οδήγησε στο νοσοκομείο, αλλά από το μικρόβιο που κόλλησαν στην διάρκεια της νοσηλείας τους.

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live