Κρήτη: Τα αίτια της θανατηφόρας πτώσης του βράχου – Τι αποκαλύπτει ο γεωλόγος που πήγε στην Αγιά Φωτιά

1 Σχόλιο

Η τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη, με την πτώση του βράχου στην Αγιά Φωτιά στην Ιεράπετραπου στοίχισε τη ζωή στην 47χρονη τουρίστρια, συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για άλλα επικίνδυνα σημεία στο νησί μας με τους Κρητικούς να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες όπως ο κ. Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών(Ε.Α.Γ.Μ.Ε), ο οποίος είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας.

Το Ε.Α.Γ.Μ.Ε μετά από παρόμοια συμβάντα σπεύδει για αυτοψία και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αφού υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

"Sponsored links"

Που οφείλεται η πτώση του βράχου

Ο κ. Μιχαλάκης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ανέλυσε τα αίτια της πτώσης του βράχου δίνοντας την επιστημονική εξήγηση πως ένα κατά τα φαινόμενα συμπαγές πρανές όπως ονομάζεται έφτασε στο σημείο να διασπαστεί και να αποκοπεί από το βασικό κορμό.

Όπως ανέφερε λοιπόν, η αποκόλληση οφείλεται στην διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.

Η όλη εικόνα που είδαμε, είπε χαρακτηριστικά, είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν.

Όμως η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο κ. Μιχαλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον υπόλοιπο βράχο.

“Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα”.

“Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο” τόνισε με έμφαση ο γεωλόγος.

"Sponsored links"

Τι πρέπει να γίνει

“Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση” κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης.

Υπάρχουν κι άλλες περιοχές στην Κρήτη που είναι επισφαλείς και πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον γεωλόγο, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη διάβρωση στην Αγιά Φωτιά.

Ο κ. Μιχαλάκης θύμισε ότι το από το 2010 είχε παρατηρηθεί στο πέταλο που κάνει ο δρόμος βορειοδυτικά της περιοχής, αποκόλληση βράχου ο οποίος μάλιστα είχε διακόψει την κυκλοφορία.

Άρα, επεσήμανε είναι μια περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες που υπάρχουν έχουν δώσει κατά καιρούς κάποια συμβάντα.

Ακούστε όλη την συνέντευξη του κ. Γιάννη Μιχαλάκη:

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

 1. Μιχαλης Δασκαλακης

  =Το θανατηφόρο ατύχημα στην Αγία Φωτιά ήταν απρόβλεπτο,…. το έγκλημα που συντελείτε τώρα κατά της φύσις με απρόβλεπτες συνέπειες στην Κακή Σκάλα (Φέρμα) Ιεράπετρας στην ίδια περιοχή λίγο ποιο πίσω …είναι προγραμματισμένο ……
  ***28 στέμματα χαρακτηρισμένα Δασικά με έκθεση αυτοψίας του Δασαρχείου από το 1977 (Δασικά αναφέρονται και στον Νέο Δασικό χάρτη )…. με μια μόνο υπογραφή ***(και χωρίς καμιά αυτοψία ως όφειλαν *** ) αποχαρακτηρίστηκαν από το γραφείο ……!!
  Με τον αποχαρακτηρισμό ήλθαν ανέσκαψαν – κι αναμόχλεψαν τους γκρεμούς πάνω από τον δρόμο προσπέλασης προς το λειτουργούν από 40ετίας τουριστικό κατάλυμα . . Κατάστρεψαν -αποψίλωσαν τους δρόμους που διάνοιξαν από κάθε δασικό Δένδρο -Θάμνο ….
  .———- Το μηχάνημα επί τω έργω …!! ———
  Ξεπάτωσαν -κατέστρεψαν πεύκα …..— (ΔΕΝ μπορούσαμε να τους σταματήσουμε σ όποιους κι αν απευθυνθήκαμε … ούτε στην Αστυνομία ούτε με στον εισαγγελέα ) …………………είχαν άδεια του επιφορτισμένου επ αυτού προστάτη των Δασών Δ α σ άρχη ( ! ) Λασιθίου …. Όπου έφταναν , καθάρισαν το τοπίο από κάθε είδους άγριους θάμνους – δένδρα στα 28 στέμματα του βουνού -με τους γκρεμούς …….γλίτωσαν μόνο 3-4 μεγάλα πεύκα μετά απο προσωπική παρέμβαση – φωτογράφηση …………………….. Οι εγκληματιες γελοίοι Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι φύτευσαν όμως, κι οπωροφόρα (ροδιές) -μηλιές δίπλα με καλλωπιστικά σφάκες (πικροδάφνες )…. στο άγονο κι ά ν υ δ ρ ο βουνό ..! ——— τελευταία έφεραν και έτοιμες , μεγάλες εκριζωμένες ελιές , από χωράφια προοριζόμενα για θερμοκήπια και τις φύτεψαν όπου εύρισκαν λίγο χώμα με τον εκσκαφέα …..!!
  ————-Για την τελειοποίηση — του καμουφλάζ της οικοπεδοποίησής …. των γκρεμνών !!! * ***(προς τιμή τους, υπεύθυνοι Δασονόμοι, υπάλληλοι του Δασαρχείου εναντιώθηκαν σ αυτό το ανοσιούργημα – αποχαρακτηρισμό , διαμαρτυρήθηκαν κι αναφέρθηκαν υπηρεσιακά εγγράφως !!

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live