23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Τεράστια έλλειψη εργατών στον πρωτογενή τομέα – «Η Μεσαρά θα πεινάσει αν συνεχιστεί η κατάσταση»

Ημερομηνία:

Τα κρίσιμα ζητήματα της έλλειψης εργατικών χεριών και των υπέρογκων ανατιμήσεων, ανέλυσαν οι παραγωγοί του Δήμου Φαιστού – Το κόστος παραγωγής καταγράφει αύξηση 70-80%

Μάλιστα, εφόσον το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών συνδυαστεί με την εκτίναξη στα κόστη παραγωγής, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αναφέρουν ότι θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν την επόμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αντιδράσεων, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, προσκάλεσε τους συγκεντρωμένους παραγωγούς προκειμένου να αναλυθούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Οι παραγωγοί της Μεσαράς αναφέρθηκαν στο τεράστιο κενό που εντοπίζεται στα διαθέσιμα εργατικά χέρια, επισημαίνοντας πως αρκετοί αλλοδαποί εργάτες έφυγαν προς την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες στις οποίες είναι ευκολότερη η διαδικασία νομιμοποίησης τους.

«Η Μεσαρά θα πεινάσει αν συνεχιστεί η κατάσταση» ανέφεραν, ενώ θα υποβάλλουν ψήφισμα με την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να ζητήσουν την λήψη πρωτοβουλίας που θα διευκολύνει την κατάσταση νομιμοποίησης των εργατών γης και θα παρέχει κίνητρα προκειμένου να επιλέξουν την Κρήτη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, τόνισε πως «εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών, νομίζουμε ότι από τον Αύγουστο που θα ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, πολλοί από εμάς δεν θα έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και καταγράφει αύξηση 70-80%, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα τσουβάλι λίπασμα των 25 κιλών, το οποίο οι παραγωγοί προμηθεύονταν με 35-38 ευρώ πριν έναν χρόνο, και πλέον το οικονομικότερο κοστίζει 60-70 ευρώ.

Ακόμη προσέθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δοθούν έγγραφα για νόμιμη παραμονή και εργασία σε αλλοδαπούς εργάτες και να έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν εύκολα από και προς αυτές τις χώρες, δίνοντας κίνητρο στους εργάτες που βρίσκονται στην περιοχή μας και για την ώρα δεν μπορούν να πάρουν έγγραφα από την πολιτεία.

«Τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν ξέρουμε αν και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ανταποκριθούμε», τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου και στην Ιεράπετρα η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου με μοναδικό θέμα το πρόβλημα με τους εργάτες γης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας, έχοντας προετοιμάσει ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει τα αιτήματα του αναφορικά με τη φυγή και την μικρή παρουσία των ξένων εργατών γης, ζήτησε από τους 100 περίπου αγρότες που πήραν μέρος στη γενική συνέλευση της Δευτέρας στην αίθουσα Μελίνα Μερκουρη, να εγκρίνουν το κείμενο των θέσεων του Δ. Σ. και να αναπτύξουν και τις δικές τους προτάσεις.

Οι αγρότες, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνέλευσης, ενημερώθηκαν αναλυτικά για την υφιστάμενη κατάσταση στην νομοθεσία τον εργατών γης και στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους αλλά κυρίως την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...