Κρήτη: «Το νησί χάνει εδάφη» όχι από πόλεμο αλλά από την κλιματική αλλαγή – «Χάνεται η έννοια του αιγιαλού»

Κανένα σχόλιο

Αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα διάβρωσης βρίσκονται παράκτιες περιοχές της Κρήτης, σε αρκετές εκ των οποίων η απειλή εξαφάνισης είναι μεγάλη.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνα του ΙΤΕ, Νίκος Καμπάνης, σημείωσε πως η διάβρωση στις παραλίες της Κρήτης έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον «κλέβει χώρο» από τις περιοχές και από ιδιωτικές περιουσίες.

«Χάνεται η έννοια του αιγιαλού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπάνης, σύμφωνα με το ekriti.gr.

"Sponsored links"

διάβρωση Κρήτη

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γρα Λυγιάς, όπου το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που το θερμοκήπιο που βρίσκεται στην περιοχή να έχει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του μέσα στη θάλασσα (εξωτερική φωτογραφία θέματος).

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί επίσης μία αρχαία ανακάλυψη στην περιοχή, η οποία πλέον λόγω της διάβρωσης βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.

διάβρωση Κρήτη

Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η διάβρωση.

διάβρωση Κρήτη

Σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, λύσεις υπάρχουν, οι οποίες αυτές θα μπορούσαν να είναι σκληρές από τεχνικής άποψης, αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον, ωστόσο όποια παρέμβαση γίνει σε αιγιαλό θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη.

Επίσης, προβλήματα διάβρωσης παρουσιάζονται και σε παράκτιες περιοχές της Παχειάς Άμμου, δηλώνει μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνα του ΙΤΕ.

«Το νησί χάνει εδάφη» περιγράφει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως στην αντίπερα όχθη «υπάρχουν και περιοχές όπου λόγω της γεωλογικής μεταβολής κερδίζουν εδάφη».

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live