21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Χάνουν την περιουσία τους χιλιάδες Κρητικοί – Λήγει η προθεσμία για τα 4 στρέμματα

Ημερομηνία:

Τι περιουσίες τους κινδυνεύουν να χάσουν από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες μικρών εκτός σχεδίου οικοπέδων που δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν με ηλεκτρονικό τρόπο την έκδοση οικοδομικής άδειας και να κατοχυρώσουν δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων εάν δεν δοθεί και νέα παράταση που λήγει σήμερα.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης δίνεται περιθώριο 2 ετών για την έκδοση προέγκρισης δόμησης που ισχύει για 1 με 2 χρόνια εντός των οποίων μπορεί να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία ισχύει για 4 χρόνια. Μετά την εξαετία οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων θα επανακτήσουν δικαίωμα δόμησης κατά περίπτωση όταν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος λήγει σήμερα Παρασκευή και όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μιχάλης Χωραφάς, χιλιάδες Κρητικοί θα δουν την περιουσία τους να απομειώνεται αξίας και από οικόπεδο να γίνεται χωράφι εκτός εάν βρίσκεται σε δήμο που έχει προχωρήσει το τοπικό ΣΧΟΑΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, υπάρχει ένα “παράθυρο” στο μέλλον γι αυτούς τους ιδιοκτήτες καθώς θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής τους , το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Μια περιουσία που μέχρι τότε θα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της.

Στον “αέρα” και δάνεια για την αγορά εκτάσεων

Με τον τρόπο αυτό βρίσκονται στον αέρα και δάνεια που ενδεχομένως έχουν ληφθεί με υποθήκη της έκτασης για ανοικοδόμηση, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες σε πολλές περιοχές.

Και στην Κρήτη, Τεχνικό Επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και ιδιοκτήτες έχουν ζητήσει παράταση με επιστολές τους και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας προβλήματα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να δοθεί νέα παράταση, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν αποτρέψει την έκδοση οικοδομικών αδειών

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει τι θα γίνει καθώς μέχρι στιγμής το σκεπτικό του υπουργείου δεν φαίνεται να αλλάζει όμως δεν αποκλείεται εάν δοθεί παράταση να δοθεί τμηματικά έως το 2025 (ανά εξάμηνο ή ανά έτος), με στόχο να μην «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα.

Προς την κατεύθυνση της παράτασης συνηγορούν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν την τελευταία διετία στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι υπηρεσίες δόμησης των δήμων υπολειτουργούσαν, ενώ η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσαν τις τιμές των οικοδομικών υλικών, καθιστώντας δυσπρόσιτη οικονομικά την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Η αναγνώριση των οδών

Ακόμα ένα δεδομένο σύμφωνα με τον κ. Χωραφά είναι και το ζήτημα της αναγνώρισης των οδών. Για να χτίσει κάποιος σε εκτός σχεδίου περιοχή θα πρέπει το οικόπεδο να έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό, κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, αφού η σχετική υπουργική απόφαση για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών υπεγράφη μόλις τον περασμένο Μάιο.

Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης είναι καταρχάς απαραίτητη πολεοδομική προϋπόθεση για τη δομησιμότητα των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, ενώ αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα η διαφορετική αντιμετώπιση και η ερμηνεία του. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωριστεί ως κοινόχρηστοι πολλοί δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους, είναι ασφαλτοστρωμένοι και έχουν και δίκτυα κοινής ωφέλειας. Οι δρόμοι αυτοί, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (848/2018), θεωρούνται ιδιωτικοί και απαγορεύεται η οικοδόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτές και έχουν εμβαδόν μικρότερο των 4 στρεμμάτων.

https://www.ekriti.gr/kriti/kriti-hanoyn-tin-perioysia-toys-hiliades-kritikoi-ligei-i-prothesmia-gia-ta-4-stremmata

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ