13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Χειρουργεία και στα Δημόσια Νοσοκομεία … επί πληρωμή – Έντονες αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών, εργαζομένων και της κοινωνίας με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο τα απογευματινά χειρουργεία εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας ξεκλειδώνουν για πρώτη φορά για τους πολίτες.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τα νοσήλια στα απογευματινά χειρουργεία θα καλύπτονται εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ όπως γίνεται και στα πρωινά χειρουργεία ενώ οι πολίτες θα πληρώνουν τον γιατρό με αμοιβή που θα καθορίσει το υπουργείο υγείας. Κατά πληροφορίες συζητείται αμοιβή της τάξεως των 100 έως 200 ευρώ για αναισθησιολόγους και 250 έως 450 ευρώ για τους χειρούργους όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο το λοιπό υγειονομικό προσωπικό θα αμείβεται για την απογευματινή εργασία του από το νοσοκομείο.

Μιλώντας για το θέμα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζακης, ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό δυναμιτίζει τα θεμέλια του Εθνικού συστήματος υγείας και όπως είπε χαρακτηριστικά “εύχεται” να μην περάσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά “το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών απορρίπτει το νομοσχέδιο και συμπλήρωσε πως προέχει η ποιότητα της προσφερόμενης υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Καφετζάκη είναι σωστό και δίκαιο να υπάρχουν γιατροί που θέλουν να απασχοληθούν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ωστόσο δεν θα πρέπει να μπερδεύονται.

Όπως λέει, υπάρχει η αίσθηση από πολλούς γιατρούς ότι με το νέο νομοσχέδιο θα αναβαθμιστούν οικονομικά και τόνισε πως “οι απολαβές σήμερα των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μικρές παρά τον φόρτο εργασίας και τις άθλιες όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες εργασίας. “Η μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ακόμα και από νομό σε νομό είναι συχνή ενώ η συμπεριφορά των διοικητών προς τους γιατρούς είναι απαράδεκτη. Υπάρχει κύμα παραιτήσεων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ανοίγουν θέσεις εργασίας όπως γίνεται για παράδειγμα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον” σχολίασε ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών ΕΣΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Κυριάκος Θεοδοσάκης, μιλώντας επίσης στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη. Συγκεκριμένα και όπως είπε, με την πληρωμή των απογευματινών χειρουργείων και όλες τις αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στο σύστημα υγείας, μιλάμε για κατάργηση του Εθνικού Συστήματος και για πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι μεγάλα και οι ασθενείς δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Ο κ. Θεοδοσάκης συμπλήρωσε πως με το υπάρχον προσωπικό δεν θα μπορεί να γίνει κανένα χειρουργείο ούτε πρωινό ούτε απογευματινό και τόνισε πως χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Τέλος, ανέφερε πως, σε λίγο δεν θα υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας και πως η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς και πρέπει να γίνει ένας άλλος σχεδιασμός πρόσληψης προσωπικού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...