Κρήτη: Όνειρο… τρελό η απόκτηση ενός σπιτιού: στα ύψη οι τιμές στα οικοδομικά υλικά

Κανένα σχόλιο

Ακρίβεια, ακρίβεια, ακρίβεια… Σε μία νέα πραγματικότητα καλούνται πλέον να προσαρμοστούν επαγγελματίες και καταναλωτές.

Από την άνοδο τιμών δεν ξεφεύγουν ούτε τα οικοδομικά υλικά που κάνουν δυσβάστακτο το κόστος ανέγερσης ενός νέου σπιτιού.

Ο πρώην γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, χρόνια επιχειρηματίας στον χώρο των οικοδομικών υλικών, κ. Μανώλης Σφυρής, αναφέρει πως οι τιμές στα προϊόντα έχουν ανέβει και αναμένονται και νέες αυξήσεις, η αγορά δεν έχει ακόμα ισορροπήσει και επικρατεί ο ανάλογος προβληματισμός.

"Sponsored links"

Υλικά, όπως είναι τα τσιμέντα, έχουν δει τις τιμές τους να ανεβαίνουν κατά 20%, ό,τι έχει να κάνει με θερμοπρόσοψη, τη μόνωση γενικότερα, έχει ακριβύνει κατά 30% με 40%, μεγάλες ανατιμήσεις έχουμε σε παράγωγα του πετρελαίου, εκεί οι αυξήσεις φτάνουν και το 60% ενώ σε διάστημα εννέα μηνών η τιμή του τούβλου έχει ανέβει στα ύψη. Ανατιμήσεις υπάρχουν σε χρώματα και σιδερικά, όπου παρατηρείται μία τάση εξομάλυνσης.

Ο κ. Σφυρής αναφέρει πως οι εταιρείες σε εβδομαδιαία βάση στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα ότι μειώνονται οι εκπτώσεις ή υπάρχει αναπροσαρμογή των τιμοκαταλόγων.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Ηρακλείου, κ. Γιάννης Γωνιανάκης, αναφέρει πως από την κρίση του 2009, ο κλάδος έχει αποδεκατιστεί, πλέον έχουν μείνει ελάχιστοι οικοδόμοι στο Ηράκλειο, από 10.000 είναι σήμερα 2.500, κατά συνέπεια όλοι έχουν δουλειά, ακόμα και αν περιορίζεται η οικοδομική δραστηριότητα.

Ο κ. Γωνιανάκης αναφέρει πως παρατηρείται ένα ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά τα τελευταία χρόνια γιατί οι εταιρείες κερδοσκοπούν και η ανηφόρα δεν έχει τέλος. Το 2020, το μέσο κόστος ενός τετραγωνικού για μία οικοδομή ήταν 800 ευρώ και τώρα φτάνει τα 1.400! Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με υπόγειο, από 250.000 ευρώ τώρα κανείς χρειάζεται 320.000 ευρώ για να το κτίσει!

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live