20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρατική στήριξη 120 εκ. ευρώ στην Aegean λόγω κορονοϊού

Ημερομηνία:

Κρατική στήριξη της Aegean 120 εκ ευρώ λόγω κορονοϊού και ιδιωτική συμμετοχή 60 εκ ευρώ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων.,

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση, δρομολογεί την στήριξη της εταιρίας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει δε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα, επισήμανε.

Σημειώνεται ότι, το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ενισχύσεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης στη Lufthansa και την Air France αντίστοιχα, οι οποίες συνιστούσαν σε ένα βαθμό κρατικοποίηση αλλά έγιναν δεκτές από την ΕΕ

Επιπλέον, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε, προβλέπει ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με τα 120 εκατ. ευρώ του Κράτους, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία αξιοποίησε τα οριζόντια μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Σε ερώτηση εάν συνιστά κρατικοποίηση το σχέδιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αερομεταφορές είναι ένας κλάδος κομβικός για τη λειτουργία της οικονομίας για προφανείς λόγους, καθώς όπως σημείωσε: “Δεν είναι μόνο οι μετακινήσεις των πολιτών είναι και τα φτερά που φέρνουν στην Ελλάδα τους τουρίστες μας.

Επομένως, πρόσθεσε: “Μιλάμε για μία απαραίτητη στήριξη με έναν τρόπο ο οποίος επιβάλλει όχι μόνο τη συνεισφορά του δημοσίου, αλλά και των μετόχων. Για κάθε ένα ευρώ που θα βάζει το ελληνικό δημόσιο, 50 λεπτά θα προσφέρουν και οι ιδιώτες με τη συμμετοχή. Άρα θα έχουμε μία σύμπραξη για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας. Επιπλέον το ελληνικό δημόσιο με τις εγγυήσεις τις οποίες παίρνει, δεν βάζει χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αντίθετα με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη και των μετακινήσεων θα υπάρξει μία αύξηση στην τιμή της μετοχής της συγκεκριμένης εταιρείας, με βάση τις προοπτικές το επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως το ελληνικό δημόσιο δεν θα βάλει μόνο θα πάρει χρήματα και ενδεχομένως πολλαπλάσια από αυτά που θα βάλει όταν θα τελειώσει επιτέλους αυτή η περιπέτεια του κορονοϊού.”

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...