16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρατικοποιείται το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα

Ημερομηνία:

Ηγαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault παρέδωσε τα περιουσιακά της στοιχεία στη ρωσική κυβέρνηση, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, σήμερα Δευτέρα, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη εθνικοποίηση που πραγματοποιείται στη Ρωσία, από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία.

Η Renault είχε υπό τον έλεγχό της, από το 2008, το 68% της AvtoVAZ, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα, αλλά βρισκόταν υπό πίεση να αποσυρθεί από τη χώρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν κοινοποιήθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταβίβαση, αλλά ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η Renault σχεδίαζε να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία έναντι ενός «συμβολικού ποσού».

«Υπογράφηκαν συμφωνίες για τη μεταβίβαση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Renault στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην κυβέρνηση της Μόσχας», ανέφερε, λακωνικά, σε δήλωσή του στο Telegram, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Renault θα διατηρήσει εξαετές δικαίωμα εξαγοράς του μεριδίου της AvtoVAZ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, Avtoframos, το οποίο κατασκευάζει μοντέλα Renault και Nissan.

«Σήμερα, λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 εργαζομένους μας στη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα τις επιδόσεις του Ομίλου και την ικανότητά μας να επιστρέψουμε στη χώρα στο μέλλον, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Λούκα ντε Μέο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Renault θα ξαναρχίσει με την επωνυμία Moskvich της σοβιετικής εποχής. «Το 2022 θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Μόσκοβιτς», πρόσθεσε.

Πηγή: AFP

kosmodromio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ