Έντονη αντίδραση και αίτημα ακύρωσης των προβλέψεων του νέου Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ’), που καταργεί το δικαίωμα οικοδόμησης για χιλιάδες ιδιοκτησίες σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης με πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης ζητούν ξεκάθαρη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης για την υπεράσπιση των μικροϊδιοκτητών που βλέπουν τις περιουσίες τους να απαξιώνονται.
«Από οικόπεδα σε χωράφια – μία νύχτα ήταν αρκετή»
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με την εφαρμογή του νέου Π.Δ., χιλιάδες μέχρι πρότινος άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες χάνουν τη δυνατότητα δόμησης, εκτός αν πληρούν συγκεκριμένα και αυστηρά πολεοδομικά κριτήρια. Το αποτέλεσμα είναι η ραγδαία πτώση της αξίας τους και η μετατροπή τους σε «αγροτεμάχια χωρίς προοπτική αξιοποίησης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστηρίζουν ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί περιβαλλοντικής προστασίας ή «νομικής συμμόρφωσης» με το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελούν προσχήματα για να απορροφήσουν τις αντιδράσεις των πληττόμενων πολιτών.
«Επίθεση στη λαϊκή περιουσία – δώρο στο real estate»
Στο προτεινόμενο ψήφισμα, καταγγέλλεται ευθέως ότι η απαξίωση της μικρής ιδιοκτησίας είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική, με στόχο τη συγκέντρωση της γης στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά όσων δραστηριοποιούνται στο real estate και τον τουρισμό.
«Το κράτος φτιάχνει fast track χωροταξικά σχέδια για μεγάλες επενδύσεις, αλλά κρατά σε ομηρία ή εξοστρακίζει τις λαϊκές περιουσίες», επισημαίνεται. Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει πως η νομοθετική κατεύθυνση όλων των τελευταίων κυβερνήσεων – ανεξαρτήτως χρώματος – κινείται σταθερά στην κατάργηση των περιορισμών χρήσης γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου.
Το πλήρες κείμενο του προτεινόμενου ψηφίσματος:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αντιτίθεται στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ’), που απαξιώνουν την περιουσία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών οικοπέδων, και απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει το δικαίωμα οικοδόμησης σε ακίνητα κάτω των δύο στρεμμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.»