15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Κυβερνητικές πηγές: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Κασσελάκη – Η ατζέντα της συζήτησης και ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Ημερομηνία:

Συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη είχε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή, στην πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο του διάλογου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην έναρξη της πρώτης τους τετ-α-τετ συνάντησής τους στη Βουλή βρέθηκε το ζήτημα του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των αποδήμων,

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι «έχουμε την ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω», αναφερόμενος και στο δικαίωμά τους για ψήφο στις ελληνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε μια «καλή αρχή», τονίζοντας ότι «φέραμε το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα στους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ήταν ένα εθνικό χρέος».

Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι και σημείωσε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν εκλογικές περιφέρειες και για τους απόδημους και τους ομογενείς, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος. Έχουν το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Ο διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες:

Μητσοτάκης: Καλημέρα κύριε πρόεδρε, συγχαρητήρια και από κοντά.

Κασσελάκης: Ευχαριστώ πολύ.

Μητσοτάκης: Καλό μήνα.

Κασσελάκης: Καλό μήνα.

Μητσοτάκης: Προσαρμοστήκατε στους καινούργιους χώρους;

Κασσελάκης: Στη Βουλή όχι ακόμα αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα και στην Ελλάδα. Οπως ξέρετε έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία.

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Νομίζω ότι σε αυτό έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες.

Κασσελάκης: Είναι δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας.

Μητσοτάκης: Ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος και το πρόσθετο δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Φαντάζομαι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε.

"google ad"

Κασσελάκης: Στο εξωτερικό δεν το έχει.

Κυβερνητικές πηγές: Σε καλό κλίμα η συνάντηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Στέφανο Κασσελάκη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις παρεμβάσεις του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στην οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν εισέλθει στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε αυτό κλίμα πρέπει να γίνονται οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς». Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε ενημέρωση για την οικονομία και τα διεθνή θέματα.

Η γνωριμία στη Νέα Υόρκη

Η συνάντηση «εκκρεμούσε» από το βράδυ της εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Μητσοτάκης τού τηλεφώνησε να τον συγχαρεί και του απηύθυνε την πρόσκληση.

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, η πρώτη τους γνωριμία έγινε πριν από αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη σε κοινωνική εκδήλωση.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ