Λαβρόφ για Μπορέλ: H Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας – Δεν θα μπορούσε να υπάρξει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο

Κανένα σχόλιο

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άσκησε κριτική στα σχόλια του επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και των ευρωπαίων εταίρων που σκιαγραφούν τις φιλοδοξίες τους να οικοδομηθεί μια νέα πολιτική ασφάλειας της ΕΕ χωρίς τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

«Από την αρχή ο Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι αυτό (σ.σ ο πόλεμος) πρέπει να τελειώσει με μια νίκη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης – αυτό λέει πολλά για τη διπλωματία της ΕΕ», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε:

«Ο Μπορέλ και η γερμανίδα ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπάερμποκ ανακοίνωσαν έναν στόχο να οικοδομήσουν μια νέα ευρωπαϊκή ασφάλεια όχι με τη Ρωσία αλλά ενάντια στη Ρωσία. Εάν το καταλαβαίνετε αυτό ως τη νέα διπλωματία της ΕΕ, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είμαστε μέρος της».

"Sponsored links"

H Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο

Η Δύση κυριολεκτικά ωθεί την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο που η ίδια διεξάγει εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση με τους συμμετέχοντες στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διάλογος για το Μέλλον», με το κείμενο της ομιλίας του να είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του διπλωματικού πρακτορείου.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να παρακάμψουν την αρχή της αποφυγής οποιασδήποτε στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. «Αυτό λέει πολλά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της γραμμής τους για την Ουκρανία, η οποία κυριολεκτικά ωθείται να συνεχίσει τον πόλεμο που διεξάγει η Δύση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβατικών όπλων, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία της Μόσχας νωρίτερα φέτος, οι ηγέτες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επανέλαβαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί.

«Η θέση της Ρωσίας το επεκτείνει περαιτέρω: εκτός από το απαράδεκτο ενός τέτοιου πολέμου, πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και με συμβατικά όπλα. Η κλιμάκωση θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη», τόνισε.

Λαβρόφ: Η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. «Με πρωτοβουλία της Ρωσίας οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσαν στις 16 Ιουνίου 2021 τη φόρμουλα Γκορμπατσόφ – Ρίγκαν: δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η ταχεία ανάπτυξη του ΝΑΤΟ ανησυχεί τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του πολέμου που εξαπέλυσε η Δύση εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός.

"Sponsored links"

«Μας ανησυχεί η ραγδαία εξέλιξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του πολέμου που εξαπέλυσε η Δύση εναντίον μας στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ασφάλειας. Μέχρι πρόσφατα, όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι το ΝΑΤΟ ήταν μια αμυντική συμμαχία που αφορούσε μόνο την υπεράσπιση των εδαφών των μελών του. Μετά την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ και του Οργανισμού του Συμφώνου της Βαρσοβίας, εξαφανίστηκε το νόημα της ύπαρξης του ΝΑΤΟ, επειδή αυτό που ήθελαν ήταν να «υπεράσπιση» από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο υπουργός.

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ δεν έχει πάει πουθενά

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι παρά ταύτα, το ΝΑΤΟ δεν έχει πάει πουθενά και συνεχίζει να αναζητά το νόημα της ύπαρξής του.

«Στην αρχή, η εκστρατεία στο Αφγανιστάν θεωρήθηκε ως δικαιολογία. Στη συνέχεια, μετά την επαίσχυντη απόσυρση από τη χώρα αυτή, τα μέλη του ΝΑΤΟ χρειάστηκαν έναν άλλο λόγο. – Το βρήκαν στον περιορισμό της Ρωσίας και στην άντληση κεφαλαίων από την Ουκρανία. Για πολλά χρόνια μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο, η χώρα αυτή μετατράπηκε σε εργαλείο για την ανάσχεση της Ρωσίας, σε εφαλτήριο για την επίθεση κατά των ρωσικών συμφερόντων στην άμεση γειτονιά μας. Όλο αυτό το διάστημα, με την άμεση ενθάρρυνση των δυτικών χορηγών του καθεστώτος του Κιέβου, υπήρξε νομοθετική καταστροφή της ρωσικής γλώσσας, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης».

Η απώλεια των ηγετικών θέσεων της Δύσης στην παγκόσμια σκηνή μπορεί να προκαλέσει το ΝΑΤΟ σε βιαστικές και ανεύθυνες αποφάσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η επεκτατική παγκοσμιοποίηση που επιδεικνύει αυτό το επιθετικό μπλοκ είναι πρωτοφανής. Είμαι πεπεισμένος ότι η παγκόσμια πλειοψηφία βλέπει πολύ καλά τις απειλές που θέτει αυτή η γραμμή της συμμαχίας και γνωρίζει ότι η κατανόηση των Δυτικών για την απώλεια των ηγετικών τους θέσεων στην παγκόσμια σκηνή μπορεί να οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε βιαστικές ανεύθυνες αποφάσεις», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακριβώς αυτές οι εκτιμήσεις που θα καθορίσουν τις θέσεις των περισσότερων χωρών όταν συζητούν για το μέλλον της παγκόσμιας ασφάλειας.

Όπως υπενθύμισε ο Λαβρόφ, στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, ανακοινώθηκε ότι η συμμαχία έχει πλέον παγκόσμια ευθύνη. «Κανείς δεν μιλάει πλέον για τον αμυντικό του χαρακτήρα», δήλωσε. – Αντίθετα, αναφέρεται ότι η ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Το ΝΑΤΟ θα «υπερασπιστεί» τώρα τον εαυτό του στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

ieidiseis.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live