Λαβρόφ: Η Αθήνα θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της για τους S-300 στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε την Ρωσία και ειδικότερα στον πρέσβη της στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ ότι η Ελλάδα θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία δεν μπορούν να παραδοθούν σε κανέναν τρίτο χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο ρωσικό Πρώτο κανάλι.

«Πρόσφατα υπήρξε η πληροφορία ότι η Ελλάδα σκοπεύει να μεταβιβάσει στην Ουκρανία τους πυραύλους S-300 της. Ο πρεσβευτής μας απευθύνθηκε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στην Αθήνα και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα είχαν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ιστορία ήταν ότι οι S-300 έπρεπε να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά τότε η Δύση άρχισε να κάνει το παν ώστε να μην το επιτρέψει αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη την θέση της Κύπρου ως νήσου και το ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιούσε τους πάντες και αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν από την Ελλάδα. Αλλά βάσει του συμβολαίου, το οποίο κατοχύρωσε αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τους μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε χωρίς τη συναίνεσή μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου η Αθήνα απάντησε στη ρωσική πλευρά ότι θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

"Sponsored links"

«Παρακολουθούμε επιμελώς τέτοιου είδους πράγματα», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι παρόμοιο είναι για τη Μόσχα και το ζήτημα της απαγόρευσης μεταβίβασης ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη και παράγονταν βάσει αδείας στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, σε οποιονδήποτε.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα έχει λάβει μέσω διπλωματικών διαύλων διαβεβαιώσεις και από την αμερικανική πλευρά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και δεν σκοπεύουν «να πολεμήσουν ευθέως εναντίον της Ρωσίας», γι’ αυτό και δεν προτίθενται να αποστείλουν στο έδαφος της Ουκρανίας στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές μαζί με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, όταν έθεσε το σχετικό ερώτημα στους Αμερικανούς συνομιλητές του.

Νωρίτερα η Μόσχα είχε επανειλημμένως δηλώσει, απευθυνόμενη μάλιστα στις χώρες του ΝΑΤΟ με σχετική νότα, ότι ο εξοπλισμός, που στέλνουν στην Ουκρανία αποτελεί «νόμιμο στόχο για την Ρωσία» και ότι οι ίδιες «παίζουν με την φωτιά», αποστέλλοντας οπλικά συστήματα σε εμπόλεμη ζώνη.

ΚΥΠΕ

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live