14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Λαφονήσι: Ο παράδεισος που γέμισε ομπρέλες – Εκατοντάδες τα αρνητικά σχόλια σε φωτογραφία

Ημερομηνία:

Για την ιδιαιτερότητα της ομορφιάς στο Λαφονήσι και στο Μπάλο έχουμε γράψει πολλές φορές. Έχουμε γράψει ακόμα παραπάνω φορές για την πλήρη ασέβεια που δείχνουν οι διαχειριστές της παραλίας και της περιοχής τόσο προς τους επισκέπτες όσο προς το σπάνιας ομορφιάς και προστατευόμενο περιβάλλον.

Στο δημοσίευμά μας το 2013 με τίτλο  “Ελαφόνησος και Μπά(χα)λος ενώνονται μέσω μίας εταιρείας: «Μονομετοχική Α.Ε.»” σημειώναμε ότι:

“…η επέκταση των ομπρελοκαθισμάτων πιάνει το συνολικό μήκος της παραλίας κι έχει φθάσει μέχρι εντός της θάλασσας! Λες και πρέπει να τσαλαβουτάνε οι ξαπλώστρες στο νερό για να δροσίζονται από τον καυτό ήλιο. Τέτοια ευαισθησία από τους υπεύθυνους. ραδίπλα, απειλητικά στέκουν δεκάδες τσιμεντένιες βάσεις με παλούκια έτοιμα να υποστηρίξουν την εγκαθίδρυση νέων ομπρελοκαθίσματων.

Οι περιφραγμένες περιοχές απελευθερώθηκαν από τον τυρανικό ζυγό της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και τα σκοινιά που οριοθετούσαν κόπηκαν και πλέον αραχτός ο καθένας μπορεί να παρκάρει είτε το αμάξι του είτε να βολευθεί ο ίδιος δίχως ουδείς να τον ενοχλήσει. Κι αν ακόμα υπάρχει η πινακίδα που ενημερώνει πως «οι παραβάτες διώκονται βάσει του νόμου», η φθορά της σηματοδοτεί και την αχρηστία στην οποία ο νόμος έχει πέσει.

Πιο πέρα μια σειρά από τροχόσπιτα έχουν κατασκηνώσει και αν κάποιος γνωρίζει που πάνε τα απόβλητά τους καλό θα ήταν να μας πληροφορήσει γιατί κάτι μου… μυρίζει!

Οι διάδρομοι φθαρμένοι ή σπασμένοι, το ενημερωτικό υλικό σκισμένο, εικόνα διάλυσης. Κι αυτά ενώ επί δημαρχίας κ. Κουκουράκη, από το έργο προστασίας που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα εκτός των άλλων υπήρξε και ανάπτυξη πλήρους δικτύου περιβαλλοντικής πληροφόρησης μέρους του οποίου ήταν και οι 30 πινακίδες τύπου αναλόγιου όπου δινόταν εξειδικευμένη ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.”

Ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε…

Οι πολίτες ακόμα διαμαρτύρονται, γίνονται επίσημες καταγγελίες, γράφονται δημοσιεύματα όμως ελάχιστα γίνονται. Το αποτέλεσμα, το Λαφονήσι που προστατεύεται με τριπλή κήρυξη (Natura – Αρχαιολογικός χώρος – Ιστορικός τόπος) να έχει μετατρεπεί σε μια απέραντη θάλασσα από ομπρέλες που τοποθετουνται μάλιστα ακριβώς πάνω στο κύμα.

Η φωτογραφία του Luca Triptico που δημοσιεύτηκε στη σελίδα instagram colours of crete, προκάλεσε πολλά σχόλια που αν μη τι άλλο αποτυπώνουν μια βαθύτερη συνειδητοποίηση εκ μέρους των πολιτών των συνεπειών της ακραίας τουριστικής εκμετάλλευσης περιοχών ιδιαιτερου κάλους, όπως το Λαφονήσι.

Γράφουν οι χρήστες:

  • Βγάλτε τις ομπρέλες, καταστρέφετε τα πάντα!!
  • Άρχοντες του τόπου ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ με κεφαλαία γράμματα…. βγάλτε τα σκουπίδια πού έχετε απλώσει για να τα οικονομησετε…ενας λαος άχρηστοι, κατα την σαλα και τα έπιπλα
  • Missing 30 years ago without umbrellas and sunbeds
  • Κρίμα.. κάποτε ήταν υπέροχη αυτή η παραλία..
    Κρίμα.. πλαστικούρα και ξαπλώστρες..
  • τραπέζια καρέκλες σκουπίδια σε ένα από τα ομορφότερα μέρη μας. βγάλτε τις ξαπλώστρες να μπορεί ο κόσμος να θαυμάσει το τοπίο όπως πραγματικά είναι
  • Κρίμα,αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο έχει μετατραπεί σε μια ασχήμια στην κυριολεξία.Ευτυχώς το πρόλαβα στα καλύτερά του.Πόσο πολύ λυπάμαι
  • Η επέλαση της ξαπλώστρας. Κρίμα και δυστυχώς δεν είναι το μόνο μέρος της Κρήτης που έχει αλωθεί από την ανθρώπινη απληστία. Δε νομίζω να αισθάνεται ασφαλης καμία καρέτα-καρέτα ωστε να φωλιασει, σε αυτό το συνονθύλευμα.
  • Ειναι απιστευτο τι εκαναν σε ενα τοσο ομορφο μερος! Τι καταστροφη!
  • Το ξεσκησαν κάποτε ήταν ένας μικρός παράδεισος για εμάς που πηγαίναμε και με το ποδήλατο γιατί το γουστάραμε πραγματικα
  • Ξεχάσατε να βάλετε ομπρέλες και ξαπλώστρες μέσα στην θάλασσα

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crete | Travel (@colours_of_crete)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...