Λαϊκή Συσπείρωση για το κακό εργασιακό κλίμα στη ΔΕΥΑΧ: Η πρόεδρος είχε λάβει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεκάδες διθυράμβους από τον δήμαρχο

Κανένα σχόλιο

H τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα λειτουργίας της ΔΕΥΑΧ στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων:

Την τελευταία περίοδο ο Δήμαρχος Χανίων δείχνει μια έντονη προσπάθεια ενασχόλησης με την «κάθαρση» και την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΧ, μέσω της ανάληψης της προεδρίας στην ΔΕΥΑΧ μέχρι τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Θα υπενθυμίσουμε στον Χανιώτικο λαό, ότι η νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, όχι μόνο λαμβάνει επί 3 συναπτά έτη την εμπιστοσύνη του ΚουΣημαντηράκη και του ΚουΔαμιανάκη (που την πρότειναν και σαν πρόεδρο), αλλά έχει λάβει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεκάδες διθυράμβους από τον δήμαρχο για την λειτουργία της ΔΕΥΑΧ.

"Sponsored links"

Οι επί τόσα χρόνια διθύραμβοι δεν ήταν χωρίς περιεχόμενο. Οι παρατάξεις του ΚουΣημαντηράκηκαι του ΚουΔαμιανάκη, παρατάξεις που συντέθηκαν και στηρίζονται από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ , έχουν δείξει τόσα χρόνια απόλυτη σύμπλευση στην προσπάθεια του κεντρικού κράτους να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ.

Αποτελεί ή δεν αποτελεί στρατηγική τους συμφωνία τόσα χρόνια η λειτουργία και της ΔΕΥΑΧ να διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας; Διαφώνησαν ποτέ με την θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση στην δυνατότητα σύμπραξης και με ιδιωτικούς φορείς, ή μήπως πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή της; (έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί με διθυράμβους στην πρόσληψη συμβασιούχων μηχανικών μέσω ΔΕΠΑΝ στην ΔΕΥΑΧ). Πότε βρήκαν κουβέντα να πουν για τη πλήρη κατάργηση της επιχορήγησης των ΔΕΥΑ από τους Κ.Α.Π.; Πότε αντιστάθηκαν ή έστω ανέδειξαν στον Χανιώτικο λαό τις επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων όχι μόνο να μην θωρακίζουν τις ΔΕΥΑ αλλά βγάζουν και τα τελευταία εμπόδια για την εμπορευματοποίηση του νερού ώστε να απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας μεταθέτοντας το κόστος τέτοιων έργων στους πολίτες; Πότε βγήκαν να καταγγείλουν ότι την ώρα που η φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων εντείνεται και οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς, οι ΔΕΥΑ φορολογούνται όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις;

Για αυτό λοιπόν και τόσα χρόνια όχι μόνο δεν αντιστέκονται, αλλά πρωτοστατούν στην ολοένα και περισσότερη κυριάρχηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εντατικοποίησης της εργασίας, της ανάθεσης σε εργολάβους τμημάτων των υπηρεσιών κλπ.

Γι`αυτα ο Κος Δήμαρχος τόσα χρόνια δεν ήξερε; Τώρα θυμήθηκε την «εργασιακή ειρήνη»; Ή μήπως βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει ένα δέντρο για να κρύψει το δάσος πίσω από αυτό, με το βλέμμα στραμμένο και στις επερχόμενες εκλογές και στα στρατόπεδα που αυτές διαμορφώνουν;

Τα απαράδεκτα ζητήματα κακών εργασιακών σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί στην υπηρεσία και που καταγγέλονται στην ανακοίνωση του σωματείου της ΔΕΥΑΧ, μόνο τυχαία δεν είναι, και ούτε αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα λειτουργίας των ΔΕΥΑ πανελλαδικά. Είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΔΕΥΑ ως ανώνυμων εταιριών, της διαχρονικής πολιτικής όλων των Κυβερνήσεων που μετατρέπουν σταδιακά ολοένα και περισσότερο τις ΔΕΥΑ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, με μεγάλη πολυδιάσπαση σχέσεων εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες οι όποιες διοικήσεις της επιχείρησης που έχουν ευαγγέλιο την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των εργασιακών σχέσεων καθώς το τσάκισμα αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την κερδοφορία της επιχείρησης. Είναι στα χέρια του σωματείου των εργαζομένων να συνεχίσει να διεκδικεί την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην όποια διοίκηση προκύψει.

Καλούμε τους εργαζόμενους όχι μόνο στην ΔΕΥΑΧ, αλλά σε όλο τον δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, να αναπτύξουν κοινό μέτωπο αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους, απέναντι σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών τους και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών τους.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live