15.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Χέρι-χέρι οι παρατάξεις Μαλανδράκη – Κασσελάκη, υπερψήφισαν προϋπολογισμό και πρόγραμμα τεχνικών έργων

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση σχετικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων του Δήμου Πλατανιά, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό “χαμηλών προσδοκιών” που βρίσκεται “μακριά από τις ανάγκες” των πολιτών.

Όπως αναλυτικά αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά:

Άλλος ένας προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών, μακριά από τις ανάγκες των πολλών, υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά. Αυτή τη φορά μάλιστα η Δημοτική Αρχή βρήκε «σύμμαχο», και επίσημα πλέον, την παράταξη του κ. Κασσελάκη, η οποία με αφορμή την υπερψήρφιση του προϋπολογισμού αποκαλύπτεται η στρατηγική ταύτιση των δυνάμεων που στην ουσία από κοινού υπερασπίζονται την αύξηση της ανταποδοτικότητας, την λογική της επιβάρυνσης των δημοτών , μέσω ενός Δήμου που προσθέτει βάρη στα λαϊκά στρώματα , έτσι όχι μόνο δεν έκανε αντιπολίτευση , αλλά συμπορεύτηκε με τη συμπολίτευση, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό για το 2024!

Η πρωτόγνωρη αυτή στάση για παράταξη της αντιπολίτευσης έρχεται να επιβεβαιώσει όσα επισημαίνει τα τελευταία χρόνια η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» περί ανυπαρξίας μείζονος αντιπολίτευσης.

«Στον Δήμο Πλατανιά υπάρχει μία και μόνο αντιπολίτευση, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτή την ευθύνη την έχουμε αναλάβει εμείς», τόνισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι  με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», καυτηριάζοντας το γεγονός ότι με τη σύμπλευση των παρατάξεων Μαλανδράκη και Κασσελάκη υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το πρόγραμμα τεχνικών έργων και ο προϋπολογισμός για την τρέχουσα χρονιά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως χαμηλών προσδοκιών, χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι για άλλη μία χρονιά παραμένει προκλητικά ανεπηρέαστος από τις ανάγκες των πολλών, με το κύμα ακρίβειας να εντείνεται και να πιέζει δραματικά τις πιο φτωχές οικογένειες.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, θέτοντας μία σειρά από ζητήματα και προβλήματα, για τα οποία δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή Μαλανδράκη όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 σταθεροποιεί και πάλι χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, κινείται στα απολύτως απαραίτητα και είναι χαμηλής αξιοπιστίας, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί, όπως και στο παρελθόν, από τις δεκάδες τροποποιήσεις και αναμορφώσεις του.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό – «συμπλήρωμα» του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, που βρίσκεται εντός των μνημονιακών – μεταμνημονιακών κανόνων. Έναν προϋπολογισμό που αποδέχεται τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους συγκριτικά με το 2010, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι της ΣΑΤΑ έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 2,2 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το 2010! Έναν προϋπολογισμό που έχει θεσπίσει ως ιερό «ευαγγέλιο» την έννοια της ανταποδοτικότητας (7,2 εκατ. έσοδα από ανταποδοτικά τέλη των κατοίκων του Δήμου), που αποδέχεται να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες (πάνω από 200) στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 ήταν τα εξής:

 • Ανάπτυξη και προϋπολογισμός από ποιον, για ποιον και προς όφελος ποίων;
 • Από ποιους παίρνει και σε ποιους δίνει;
 • Με τι σχέδιο;«Ό,τι έρθει, όπως έρθει, αρκεί να προβληθεί σωστά από τον ταλαντούχο σε θέματα επικοινωνίας κ. Δήμαρχο», όπως παρατηρήθηκε στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών, επισημαίνοντας ότι διαψεύστηκαν στην πράξη. Συγκεκριμένα:

2018: προϋπολογισμός: 24 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 17 εκατ. ευρώ.
2019: προϋπολογισμός: 42 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ.
2020: προϋπολογισμός: 62 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 23 εκατ. ευρώ.
2021: προϋπολογισμός: 39 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ.
2022: προϋπολογισμός: 54 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 17εκατ. ευρώ περίπου.
2023: προϋπολογισμός: 50 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 23 εκατ. ευρώ περίπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι τη δεκαετία της έντονης οικονομικής κρίσης, αλλά και των επόμενων ετών, της πανδημίας και της ακρίβειας, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποστηρικτικές κοινωνικές δομές στον Δήμο.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» επανέλαβαν τη θέση ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό το σοβαρό έλλειμμα, ανέφεραν ότι το έργο του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντικό αλλά δεν αρκεί, υπογράμμισαν ότι απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου με συγκεκριμένα κριτήρια και η δημιουργία ΚΑΠΗ, ενώ τόνισαν, για άλλη μία φορά, ότι όραμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός Δημοτικού Γηροκομείου στον Δήμο Πλατανιά καθώς και μίας σύγχρονης δομής για ΑμεΑ.

Όπως τόνισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», η κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής φάνηκε στην εισήγησή της και στην απόφασή της για αυξήσεις 16% στα δημοτικά τέλη και στην εισήγηση για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πλατανιά έχει επιπλέον έσοδα από τα 230.000 πρόσθετα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα και, προσθετικά, από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις.

"google ad"

Δυστυχώς οι ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» δεν έχουν εισακουστεί μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι το ζητούμενο ήταν και παραμένει η αλληλεγγύη, όχι η φιλανθρωπία.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» ανέδειξαν τις ασφυκτικές ανάγκες των κατοίκων για μέτρα στήριξης και ανακούφισης και ζήτησαν, για άλλη μία φορά, να υπάρξουν μειώσεις τελών σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχιακοί υπάλληλοι, εστίαση, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαχρονική απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σχολικής στέγης, καθώς, παρά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και τις συντηρήσεις των υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η στέγαση 260 μαθητών στο Γυμνάσιο Πλατανιά, το αναξιοποίητο οικόπεδο στο Μόδι, η ανάγκη για ελέγχους στατικής επάρκειας των σχολικών κτηρίων καθώς και το γεγονός ότι παραμένουν, ως αίθουσες διδασκαλίας, οι προκάτ αίθουσες σε μια σειρά από σχολικές μονάδες.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» αναφέρθηκαν ακόμη σε σειρά ζητημάτων, στα οποία η Δημοτική Αρχή παίρνει «βαθμό κάτω από τη βάση», μεταξύ των οποίων:

 • Η πολιτική προστασία και πιο συγκεκριμένα η πρόληψη για την πυροπροστασία και την αντιπλημμυρική προστασία με στόχο την πρόληψη για την αποφυγή καταστροφών.
 • Η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του δημοτικού και του αγροτικού οδικού δικτύου, στο οποίο γίνονται κατά κανόνα πρόχειρες παρεμβάσεις, με κίνδυνο πολλές φορές για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
 • Η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών του 2019, με την απορρόφηση των κονδυλίων να εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς χαρακτηριστικά αργούς, αντίστοιχα και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών σπιτιών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
 • Η προώθηση του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού.
 • Η κατάσταση των δομών τηςΠρωτοβάθμιας Υγείας και η απουσία Κλιμακίου ΕΚΑΒ στην περιοχή.
 • Η προστασία του περιβάλλοντος.
 • Η διαχείριση του νερού και ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΥΑΒΑ.
 • Οι υποδομές που απουσιάζουν από την παραλιακή ζώνη, το έλλειμμα πεζοδρομίων από το Μάλεμε έως το Κολυμπάρι και οι αναπλάσεις στα χωριά της ενδοχώρας.
 • Η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθαριότητας μέσω ιδιώτη εργολάβου (650.000 ευρώ ανά έτος)και όχι με τη σύσταση μίας καλά στελεχωμένης Υπηρεσίας στον Δήμο.
 • Η εμμονή στη ναυαγοσωστική κάλυψη μέσω εργολαβιών, ύψους 600.000 ευρώ.
 • Η μη αξιοποίηση, μέχρι σήμερα, του Αεροδρομίου Μάλεμε και μιας σειράς δημοσίων κτηρίων που ρημάζουν (Μουσείο Αλιείας Κολυμπαρίου κ.ά.).

Για τα θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατέθεσε, ξανά, πρόταση για την άμεση σύσταση Γραφείου Αθλητισμού και ζήτησε τη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων από τον προϋπολογισμό, ενιαία και ισότιμα, σύμφωνα με τη δράση τους και όχι κατά το δοκούν.

Η αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής έχει συμβάλλει στην υποβάθμιση και ερήμωση της ενδοχώρας του Δήμου, τόνισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» και πρόσθεσαν ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης βάζει διαρκώς χαμηλά τον πήχη για να μπορεί να περάσει από πάνω και να διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτό με καθαρά επικοινωνιακούς όρους.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά
Ανθούσης Δημήτριος
Ακρωτηριανάκης Αντώνιος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ