Λα. Συ. Κρήτης: «Bορά» στα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγαλοεπενδυτή στον Τουρισμό η παραλία της Φαλάσαρνας, με τη συμφωνία και στήριξη της περιφέρειας

Κανένα σχόλιο

Υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τουριστικής επένδυσης της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα, αλλά υπό όρους, ψήφισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έκαναν ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σε πολεοδόμηση της παραλίας στα Φαλάσαρνα.

Η θετική αυτή εισήγηση πλέον μαζί με όλες τις άλλες αρνητικές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα συμπεριληφθεί στον σχετικό φάκελο που θα εξεταστεί από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν δοθούν οι τελικές άδειες.

"Sponsored links"

Την απόφαση αυτή καταψήφισαν μόνο δύο από τα 15 μέλη της Επιτροπής: ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης και ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Μάλιστα, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στην “πολιτική στήριξη της Περιφέρειας”

Με την πολιτική στήριξη της περιφέρειας  Κρήτης, προωθούνται τα σχέδια να μετατραπεί η παραλία της Φαλάσαρνας σε «οικόπεδο» για μεγαλοεπενδυτή στον Τουρισμό,ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 17 Οκτώβρη,δόθηκε – κατά πλειοψηφία- θετική γνωμοδότησηγια γιγάντιες τουριστικές επενδύσεις στην παραλία της  Φαλάσαρνας Κισσάμου, με τη συμφωνία του συνδυασμού της  πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) στην περιφέρεια και της μείζονος δήθεν αντιπολίτευσης (ΝΔ).

Το σύνολο του υπό μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ)της επένδυσης,με συνολική έκταση 118.820,36 m2,εμπίπτει εντός της περιοχής Νatura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «GR4340001 – Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσσαρνα – Ποντικονήσι, Όρμος Λιβάδι – Βιγλιά». Επίσης, βόρεια της έκτασης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Φαλάσαρνας, ενώ στα νότια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος «Μπουρούνι».

Ανυπολόγιστη θα είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχήπου είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους,μοναδικής γεωπεριβαλλοντικήςκαι αρχαιολογικής αξίας, τόποςεμβληματικός όχι μόνο για την Κρήτη, με τα σπάνια είδη χλωρίδας, όπως οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι (κάηκαν στην πυρκαγιά του 1976) και τα μοναδικά κρινάκια της άμμου.Επιπλέον, η πρόσβασηστην παραλία της  Φαλάσαρνας θα είναι πλέον εφικτή μόνο για τους «λίγους και εκλεκτούς» της ξενοδοχειακής μονάδας, που θα τη χρησιμοποιεί ως «προαύλιο» της.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια της σχεδιαζόμενης επένδυσης γυψορυχείου στο Στόμιο, σε μικρή απόσταση από την περιοχή NATURA του Λαφονησίου, με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις στο Λαφονήσι και στον Μπάλο, με ανεπανόρθωτες συνέπειες στο οικοσύστημα που είναι τεράστιας σημασίας μνημείο της φύσης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης,  Αλέκος Μαρινάκης, καταψήφισε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης και κατήγγειλε τη στάση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην περιφέρεια, που,  μαζί,  στήριξαν τα επενδυτικά σχέδια για την παραλία της  Φαλάσαρνας.

Απέδειξαν, άλλη μια φορά, τη  στρατηγική τους ταύτιση με τα συμφέροντα των επενδυτών, αλλά και με το περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν νομοθετήσει τα Κόμματά τους στη Βουλή, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ,για τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού, συνολικά του κεφαλαίου.

Ο Αλέκος Μαρινάκης τόνισε ότι η απόφαση της Επιτροπής της  περιφέρειας είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού της περιοχής,  που παλεύει να προστατευτεί η Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι και ο Μπάλος.

"Sponsored links"

Αυτή τη λαϊκή βούληση,  όπως και την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δήμου Κισσάμου, καθώς και τα Διαχειριστικά Σχέδια των δήμων Καντάνου- Σελίνου και Κισσάμου για την περιοχή, η πλειοψηφία της περιφέρειας τις γράφει «στα παλαιότερα των υποδημάτων της»,  προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ομίλων.

Όμως την τελευταία κουβέντα θα την πει ο λαός της περιοχής! Τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας – κεφαλαίου  να πέσουν στο κενό! Με την αγωνιστική διεκδίκηση του λαού της Κισσάμου και όλης της Κρήτης,  να αποτραπεί το έγκλημαστην παραλία της Φαλάσαρνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ,είναι και θα είναι ,σταθερά , στο πλάι του λαού, για τη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων του για την προστασία της περιοχής.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live