Λιθουανία: Αγνοεί τον ΟΗΕ και διαλύει σοβιετικό μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών – «Είναι μια ημέρα χαράς, μια ευτυχισμένη στιγμή»

Κανένα σχόλιο

Οι αρχές της Λιθουανίας άρχισαν την Τρίτη τη διάλυση ενός σημαντικού σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα Βίλνιους, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ που ζητούσε να αναβληθεί η επιχείρηση αυτή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επιβλητικό μνημείο, από γκρίζο γρανίτη, βρίσκεται στο κοιμητήριο Αντακάλνις και αποτελείται από έξι αγάλματα στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού. Αφού παρέμεινε υπό σοβιετική κατοχή επί 50 χρόνια, η Λιθουανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα αποφάσισε να απαλλαγεί από την κληρονομιά της ΕΣΣΔ.

Στο νεκροταφείο Αντακάλνις, εργάτες πλακόστρωναν εδώ και πολλές ημέρες τον χωματόδρομο ώστε να περάσουν οι γερανοί και να φτάσουν κοντά στο μνημείο. Σήμερα τα μηχανήματα άρχισαν να αποκόπτουν τα διάφορα μέρη των γλυπτών. Οι εργασίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

"Sponsored links"

«Είναι μια ημέρα χαράς, μια ευτυχισμένη στιγμή», είπε ο δήμαρχος Ρεμίγιους Σιμάσιους στους δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε τον χώρο.

Τον Σεπτέμβριο ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τη Λιθουανία να μην διαλύσει τα σοβιετικά μνημεία, μέχρι να επιλυθεί μια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και πέντε Λιθουανών πολιτών. Οι τελευταίοι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση να γκρεμιστεί αυτό το μνημείο «παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή».

Η Λιθουανία επιμένει ότι τα μνημεία που βρίσκονται σε νεκροταφεία και περιέχουν ανθρώπινα λείψανα θα προστατευθούν. «Το κάνουμε με σεβασμό, δεν καταστρέφουμε τους τάφους», είπε ο δήμαρχος του Βίλνιους, υποβαθμίζοντας την παρέμβαση του ΟΗΕ στην υπόθεση.

Το συγκεκριμένο μνημείο καλύπτει πάνω από 2 στρέμματα γη και είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο στους νεκρούς Σοβιετικούς Στρατιώτες. Εκεί βρισκονται θαμμένα μέλη της κυβέρνησης της Λιθουανίας από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης ενώ αποτελεί και τον τόπο των εκδηλώσεων τιμής για την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχουν πολλές χιλιάδες Ρώσων που ζούνε μόνιμα στη Λιθουανία καθώς και Ρώσοι διπλωμάτες.

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live