Σε μία εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, προχώρησε η κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο Naftemporiki TV, θέτοντας με έμφαση το ζήτημα της βαθιάς πολιτικής κρίσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Η κυρία Κατσέλη χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολιτικό και ιστορικό παράδοξο», καθώς, όπως τόνισε, «τη στιγμή που φθείρεται η κυβέρνηση, φθείρεται ταυτόχρονα και η αντιπολίτευση». Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι θεσμικό και αγγίζει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων, ειδικά στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
«Υπάρχει μια βαθύτατη θεσμική κρίση εμπιστοσύνης. Οι ψηφοφόροι της προοδευτικής παράταξης είναι πιο ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα και μετακινούνται πιο εύκολα μεταξύ των κομμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κρίση σε όλα τα επίπεδα: Πολιτικό σύστημα χωρίς πυξίδα
Η πρώην υπουργός τόνισε ότι η κρίση είναι συνολική και βαθιά πολιτική. Αναφέρθηκε σε ζητήματα που καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του κράτους: από τη δικαιοσύνη που καθυστερεί έως και τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο.
«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις σε ένα τρένο και να μην ξέρεις αν θα βγεις ζωντανός. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται 3 ή 5 χρόνια για να εκδοθεί μία δικαστική απόφαση. Δεν είναι δυνατόν το 2025 να υπάρχει διευρυνόμενο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο», δήλωσε με ένταση.
Παράλληλα, επέκρινε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής: «Δεν υπάρχει εθνική πυξίδα για το πού θέλουμε να πάμε».
Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης και η ανάγκη επανεκκίνησης
Αναφερόμενη στον προοδευτικό χώρο, η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι τα κόμματα που τον αποτελούν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ανεξαρτήτως αν η κριτική που τους ασκείται είναι δίκαιη ή άδικη.
«Αυτή τη στιγμή τα κόμματα δεν παράγουν πολιτική. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νέα ατζέντα», υπογράμμισε.
Κατά την ίδια, η νέα εποχή που διαμορφώνεται διεθνώς μετά την κατάρρευση της μεταπολεμικής νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων απαιτεί αλλαγή στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο.
Το τριπλό έλλειμμα: Στρατηγική, κομματική αντιστοίχιση και ηγεσίες
Η κυρία Κατσέλη εντόπισε τρεις βασικούς άξονες ελλείμματος στο πολιτικό σκηνικό:
-
Έλλειμμα στρατηγικής και πολιτικής.
-
Έλλειμμα αντιστοίχισης των κομμάτων με τις κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές.
-
Έλλειμμα ηγεσιών που μπορούν να εκφράσουν τις αλλαγές με αξιοπιστία.
Αναλύοντας τις κοινωνικές μετατοπίσεις μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, εξήγησε πως σημαντικά τμήματα του πληθυσμού μετακινήθηκαν ιδεολογικά, χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη πολιτική προσαρμογή από τα κόμματα.
Το κενό στον προοδευτικό χώρο και η ανάγκη για νέο ψηφοδέλτιο
Αναφερόμενη ειδικά στον προοδευτικό χώρο, η πρώην υπουργός τόνισε ότι τα υπάρχοντα κόμματα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πολιτικής έκφρασης και στρατηγικής, και γι’ αυτό απαιτείται μια νέα πολιτική πρόταση με φρέσκια ατζέντα και νέα πρόσωπα.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης μέσω total rebranding ή ακόμη και με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, η κα Κατσέλη επεσήμανε:
«Η επιστροφή του κ. Τσίπρα μπορεί να ήταν χρήσιμη, αλλά δεν είναι αναγκαία. Αυτή τη στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αυτόν, μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος – ή και άλλα στελέχη – να μπουν μπροστά και να πάρουν το ρίσκο.»
Η ίδια επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρύτερη πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν στελέχη από την αγορά, τον πανεπιστημιακό χώρο και την κοινωνία των πολιτών, με στόχο τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.
«Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα εθνική στρατηγική. Το κενό που υπάρχει στην πολιτική θα καλυφθεί. Και όταν εμφανιστεί ένα αξιόπιστο ψηφοδέλτιο, είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί», σημείωσε.
Πρωτοβουλία με ορίζοντα τη συγκρότηση πολιτικού φορέα
Η κυρία Κατσέλη αποκάλυψε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχει ενεργά, με την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της δουλειάς που έχει γίνει.
«Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για έναν νέο πολιτικό φορέα. Θέλουμε να μεταδώσουμε αυτή τη δουλειά σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό κενό για πολύ – η κοινωνία θα το καλύψει είτε με νέα πρόσωπα είτε με νέες ιδέες», υπογράμμισε.
Η πρώην υπουργός τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν αποτελεί προσωρινή αντίδραση αλλά μακροπρόθεσμη στρατηγική παρέμβαση:
«Πρόκειται για μια συμβολή στον διάλογο μεταξύ των κομμάτων και την αναζήτηση νέων εθνικών προσανατολισμών, πέρα από τη στενή κομματική αντιπαράθεση.»
Η κρίση αφορά όλο το πολιτικό φάσμα
Η κα Κατσέλη κατέληξε τονίζοντας πως η κρίση δεν περιορίζεται στην προοδευτική παράταξη:
«Και στο συντηρητικό χώρο υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Το γεγονός ότι δεν αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στην κάλυψη που παρέχει η εξουσία. Η κρίση είναι βαθύτατη και διαπερνά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα».