ΜέΡΑ25: Αδιαπραγμάτευτα κατά των εξορύξεων – Συνάντηση με την Πρωτοβουλία Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Με μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων συναντήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΜέΡΑ25, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο καλέσματος που έχει απευθύνει η Πρωτοβουλία σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα για σαφή τοποθέτηση στο θέμα των εξορύξεων ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 στη συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας Κρίτωνας Αρσένης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αθηνά Γιαννουλάκη από τα Χανιά, καθώς και μέλη του ΜέΡΑ25 από το Ηράκλειο και τη Σητεία.

"Sponsored links"

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25, «απαντώντας στο κεντρικό ζήτημα περί των εξορύξεων, αλλά και στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συνολικά για το ενεργειακό ζήτημα, η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25  τόνισε τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη αντίθεση του κόμματος σε όλες τις εξορύξεις και την προσήλωση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες όπως ακριβώς είναι διατυπωμένη και στο 4ο σημείο από το πρόγραμμα των 7 +1 τομών που έχουμε προτείνει ως βάση παλλαϊκής συστράτευσης.

Συγκεκριμένα εκεί αναφέρεται:

«Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Παράλληλα, τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα: Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό | Όλες οι Νέες Ανεμογεννήτριες στη Θάλασσα | Η Ελλάδα το Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου».

Όπως τόνισε ο Κρίτωνας Αρσένης μόνο το πρόγραμμα για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στο ανθρωπογενές περιβάλλον (σε ταράτσες σπιτιών και δημόσια κτίρια και υποδομές και όχι σε παραγωγική γη) θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο και μελετημένο σύστημα αποθήκευσης.

Από την πλευρά των μελών της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις Εξορύξεις τονίστηκαν οι τεράστιοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που συνεπάγονται οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις στην Κρήτη σε βάθη 3 έως 5 χιλιομέτρων. Όπως αναφέρθηκε, η ζημιά που συντελείται ήδη από τις ηχοβολιστικές έρευνες στην θαλάσσια πανίδα είναι τεράστια ενώ η υψηλή πιθανότητα ενός ατυχήματος στη φάση της εξόρυξης θα είναι απόλυτα καταστροφική για τον τουρισμό, την αλιεία και συνολικά για την οικονομία της Κρήτης.

Επίσης, τα μέλη της Πρωτοβουλίας παρουσίασαν αναλυτικά τα στοιχεία της διεθνούς καμπάνιας και συλλογής υπογραφών για την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου σε Θαλάσσια Προστατευόμενη περιοχή, που ήδη έχει βρει μεγάλη απήχηση σε φορείς και οργανώσεις από την Ελλάδα και  άλλες χώρες.

Μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών τέθηκε ως στόχος η δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του αντιεξορυκτικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα (π.χ. στην Ήπειρο  όπου επίσης προωθείται ταχύτατα η εξορυκτική δραστηριότητα) αλλά και με κινήματα εκτός Ελλάδας όπου σημειώνονται ήδη σημαντικές νίκες (π.χ. στην Ισπανία).

Για το ΜέΡΑ25 η συνάντηση αυτή νοείται ως συνέχεια της σύσκεψης που είχε προκαλέσει τον περασμένο Ιούλιο στο Ηράκλειο με τα περιβαλλοντικά κινήματα της Κρήτης ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις επισημάνσεις των εκπροσώπων τους να δεσμεύουν τις θέσεις και τη δράση μας, στη βουλή και στην κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεσμευόμαστε πως και στη νέα βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, το ΜέΡΑ25 θα αποτελεί τη φωνή των κινημάτων αυτών,  σεβόμενο πάντα την αυτονομία και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητές τους».

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live