31.8 C
Chania
Wednesday, July 24, 2024

Μέτρα από την Αντιπεριφέρεια Χανίων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών

Ημερομηνία:

Το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Π.Ε. Χανίων ενημερώνει ότι τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία), ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά τα οποία βρίσκονται νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο αυξάνεται ο αριθμός εστιών και σε εκτροφές πουλερικών όπως ενδεικτικά παρατηρείται σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών πουλιών το προσεχές διάστημα, επισημαίνεται η υποχρέωση τήρησης μέτρων βιοασφάλειας ως εξής:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
  2. Συνιστάται η κάλυψη των ορνιθώνων με σήτες, δίχτυα ή αλλά κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
  3. Σε οικόσιτες εκτροφές πουλερικών που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, απαγορεύεται η διατήρηση τους σε ανοιχτούς χώρους.
  4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες θα πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
  5. Η χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά συνιστάται να γίνεται σε κλειστό χώρο, που δεν θα έχουν πρόσβαση άγρια πτηνά.
  6. Οι κυνηγοί που κατά την κυνηγετική περίοδο έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, δυνητικά μολυσμένα με ιούς της γρίπης των πτηνών, θα πρέπει:
  • Να τηρούν αυστηρά μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό, προετοιμασία και μαγείρεμα πτερωτών θηραμάτων.
  • Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον κυνηγετικό τους εξοπλισμό προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από τα άγρια πτηνά στα εκτρεφόμενα.
  • Να μην σιτίζουν πουλερικά ή κατοικίδια (σκύλους, γάτες) με ωμά πτερωτά θηράματα ή υπολείμματα αυτών
  • Να μην απορρίπτουν στην ύπαιθρο πτώματα ή υπολείμματα άγριων πτηνών.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας εκτρεφόμενων πουλερικών, οι κάτοχοι τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως την κτηνιατρική υπηρεσία για τις δικές της ενέργειες.

Επίσης σε περιπτώσεις ανεύρεσης νεκρών ή ασθενών άγριων πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (πάπιες, χήνες, κύκνοι, γλάροι κλπ) σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους παρακαλείσθε να ενημερώσετε άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία στα παρακάτω τηλέφωνα:

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ: 28213-46580, 582, 583. 587, 524

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΥΣΣΩΝ: 28250-51281

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΑΜΟΥ: 28220-22310

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ