“Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους ψαράδες του Νομού Ηρακλείου”, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
“Ενώ είναι δεινή η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ψαράδες του Νομού Ηρακλείου, που έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την αύξηση του λειτουργικού κόστους, τη δυσβάστακτη φορολογία κτλ, έχουν να αντιμετωπίσουν και το οξυμένο πρόβλημα της καταστροφής των αλιευτικών εργαλείων τους από θαλάσσια είδη π.χ. λαγοκέφαλοι, φώκιες, χελώνες, κτλ, για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης των ζημιών, με αποτέλεσμα να χρεώνονται οι ίδιοι οι ψαράδες για την αποκατάσταση των εργαλείων τους. Μάλιστα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ, τον μεγαλύτερο όγκο εισβολικών ειδών ψαριών έχει δεχθεί η Κρήτη. Από σχετικές μελέτες που έγιναν σε όλη την Κρήτη, προκύπτουν ζημιές των αλιευτικών εργαλείων από τους λαγοκέφαλους που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο ανά αλιευτικό σκάφος συν χιλιάδες ευρώ απώλειες από τον περιορισμό των αλιευμάτων, διότι όπως οι ψαράδες λένε «το ψάρι αυτό δεν είναι μόνο ότι καταστρέφει τα δίκτυα «τρώει» και το μεροκάματο». Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται αποζημίωση και για τις ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Την ίδια στιγμή οι βιοπαλαιστές αλιείς αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, όπως κατήγγειλαν με τις κινητοποιήσεις τους στο Ηράκλειο και πανελλαδικά. Επιπλέον, αρκετοί είναι οι φτωχοί επαγγελματίες ψαράδες που αποκλείστηκαν εντελώς από την αποζημίωση, με βάση τις δυσβάστακτες προϋποθέσεις που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν την ασφυκτική οικονομική κατάσταση που δημιούργησε η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, ενώ οι μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι πάνω – πάνω στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:
-Για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μηχανισμών καταγραφής και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια είδη, π.χ. λαγοκέφαλους, κτλ αλλά και από καιρικά φαινόμενα, καθώς και για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου.
– Για την άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός των αλιέων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, με την ένταξη στις υπάρχουσες ρυθμίσεις και των αλιέων που έχουν αποκλειστεί”.