Μία ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα μέσω του CNN.

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να στίβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει στρατηγικής ανάπτυξης».

Στη δήλωσή του επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ  δύσκολο όταν το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%.

«Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ακόμα ότι γι’ αυτό θα χρειαστούν «αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων Ομπάμα όπως δημοσιεύθηκαν στο pressproject.gr:

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να απομυζείς χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους και να αποπληρώσουν κάποια από τα χρέη τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τις μεταρρυθμίσεις. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν φημισμένα τραγική. Προκειμένου η Ελλάδα να ανταγωνιστεί στις παγκόσμιες αγορές έπρεπε να ξεκινήσει μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο όμως να ξεκινήσεις αυτές τις αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της έχει πέσει κατά 25%. Σε βάθος χρόνου το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. Ελπίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.Όταν η οικονομική κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια ήμασταν πολύ ενεργοί στην προσπάθειά μας προκειμένου να φτάσουμε σε κάποιο διακανονισμό. Νομίζω ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη από το να βρεθεί εκτός και οι αγορές προφανώς ήταν σκεπτικές σχετικά με αυτό. Αλλά ανησυχούμε για την ανάπτυξη στην Ευρώπη οι δημοσιονομικές βελτιώσεις είναι σημαντικές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές χώρες. Αλλά αυτό που μάθαμε από την εμπειρία μας εδώ στις ΗΠΑ –και αυτό είναι κάτι που μας αποσχόλησε για αρκετό καιρό με τους ρεπουμπλικάνους φίλους μας στο Κογκρέσο- είναι ότι ο καλύτερο τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα και να επαναφέρεις τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς.

Όταν έχεις μια οικονομία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλά μια προσπάθεια να απομυζείς όλο και περισσότερο τον πληθισμό γιατί το αποτέλεσμα είναι όλο και χειρότερο».

Δείτε και το βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=80oxeNrSh04″]