15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μαγιορκίνης: «Δεν θα επιτευχθεί ποτέ ανοσία της αγέλης» – Όσοι νόσησαν μπορούν να ξανακολλήσουν σε 3 μήνες

Ημερομηνία:

Την εκτίμηση ότι όσοι έχουν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό μπορούν να κολλήσουν ξανά τον ιό μετά από τρεις μήνες έκανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο, ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορωνοϊό και κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Όμικρον, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες.

Ο καθηγητής ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς όπως εξήγησε δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι η μικρή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν βλέποντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και η Δέλτα, είναι ακόμα εδώ και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Τέλος, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα».

Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», σχολίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ