15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μαγιορκίνης: Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Κράκεν – Καπράβελος: Δεν είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη βλάβη

Ημερομηνία:

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό της νέας υπο-παραλλαγής της Όμικρον, XBB.1.5 ή «Κράκεν», στην Ελλάδα, όπως δήλωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και τα έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν» έχουν καταγραφεί στην Αττική ενώ τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως ήταν θέμα χρόνου να φτάσει το συγκεκριμένο στέλεχος στη χώρα μας.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, παρατηρήθηκε μια «ένταση» την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, στην πορεία της πανδημίας, ωστόσο «δεν ξέρουμε αν οφείλεται σε αυτή την παραλλαγή ή απλά και μόνο στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της εποχής», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής επεσήμανε ότι με βάση τα εώς τώρα δεδομένα, η μετάλλαξη «Κράκεν» δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Παρότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, «δεν βλέπουμε δραματική αύξηση στη διασπορά της. Στις ΗΠΑ που επικράτησε, δεν φάνηκε να δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας», εξήγησε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ναι μεν διαφεύγει από το ανοσοποιητικό αλλα δεν φαίνεται να προκαλεί πιο βαριά νόσο. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανάγκη να ληφθεί κάποιο μέτρο για να περιοριστεί η μετάδοσή της, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι τα μέτρα λαμβάνονται μόνο όταν υπάρχει θέμα με το ΕΣΥ αλλά προς «το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Καπραβέλος: Τρομερά μεταδοτική η μετάλλαξη «Κράκεν»

Για τα δεδομένα σχετικά με την μετάλλαξη «Κράκεν», έπειτα από την έλευση της στη χώρα μας μίλησε και στο Newsbomb.gr και ο Νίκος Καπραβέλος

Όπως τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος το οποίο θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. «Είναι μια μετάλλαξη τρομερά μεταδοτική που θα δώσει πάρα πολλά κρούσματα, χιλιάδες. Θα μολυνθούν ξανά και όσοι είχαν νοσήσει», δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Εξήγησε δε ότι η «Κράκεν» παρακάμπτει την ανοσία αλλά δεν δημιουργεί μεγάλη νοσηρότητα κι έτσι όπως εκτιμά ο κ. Καπραβέλος δεν αναμένεται να δημιουργήσει πίεση στο Ε.Σ.Υ.

«Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, στις 26 χώρες που έχει εντοπιστεί, δεν βλέπουμε πνευμονίες ή πίεση στο σύστημα υγείας», διευκρινίζει ο κ. Καπραβέλος. Παράλληλα σημείωσε ότι θα επικρατήσει πολύ σύντομα στην Ελλάδα, καθώς στις ΗΠΑ μέσα σε μια εβδομάδα η διασπορά της στην κοινότητα από το 6% σκαρφάλωσε στο 40%.

Ο κ. Καπραβέλος ξεκαθαρίζει ωστόσο πως το γεγονός ότι η μετάλλαξη Κράκεν δεν προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σημαίνει πως δεν είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη βλάβη. «Αυτό είναι το ζητούμενο. Να μην κάνει βαριά νόσο καθώς αυτός είναι ο φόβος και ο τρόμος μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της μετάλλαξης «Κράκεν». «Θα ταλαιπωρηθεί κόσμος σίγουρα και ίσως χρειάζονται μέτρα προφύλαξης», προσθέτει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

«Το ”τσουνάμι” που μπορεί να δημιουργήσει μια πανδημία έχει να κάνει με το ανεξέλεγκτο και τη μεγάλη πίεση στο Ε.Σ.Υ», συμπληρώνει ο ιατρός κάτι που όπως εκτιμά δεν αναμένεται να συμβεί λόγω της Κράκεν.

"google ad"

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ