«Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στις 10 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Παιδείας όπου υπήρξε τεράστια συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας με όλα τα σωματεία των εργαζομένων, των σπουδαστών των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, των μαθητών, μαθητριών και καθηγητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων με κύριο αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022, διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά η απαξιωτική αντιμετώπιση της κυβέρνησης στα φλέγοντα ζητήματα του καλλιτεχνικού χώρου. Ένα μήνα μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και παρά το γεγονός ότι έχει συγκληθεί διευρυμένη υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) στο κάλεσμά τους.

«Δυστυχώς το αίτημά μας για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως ή με τον Υφυπουργό, κο Άγγελο Συρίγο δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό, παρόλο που το ζητάμε εδώ και μέρες. Η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, ούτε έχει προτείνει μέχρι στιγμής κάποια λύση. Συνομιλεί, όμως, με τα ΜΜΕ, στα οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν αλλάζει τίποτα με το νέο προσοντολόγιο, προσπαθώντας να υποτιμήσει τον αγώνα μας. Δεν μας εξηγεί, βέβαια, γιατί αρνείται πεισματικά να αποσύρει τις ειδικότητές μας από το ΠΔ, αφού ο στόχος της είναι να μην αλλάξει τίποτα, κάτι που υπόσχεται να γίνει μελλοντικά με διευκρινιστικές εγκυκλίους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση μαζί μας, ο κ. Γιατρομανωλάκης θεωρεί ότι στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς δεν έχουν σημασία οι σπουδές αφού περνάς οντισιόν, αποδεικνύοντας ότι δεν γνωρίζει ούτε πώς λειτουργούν οι εποπτευόμενοι από τον ίδιο οργανισμοί, αλλά και ούτε αντιλαμβάνεται τι ρυθμίζει το ΠΔ 85/2022»

«Ενισχύουμε και εντείνουμε τις ακτιβιστικές μας ενέργειες για την ενημέρωση της κοινωνίας και τις κινητοποιήσεις μας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Χαιρετίζουμε τις καταλήψεις των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σε κάθε άλλη καλλιτεχνική σχολή, και καλλιτεχνικό σχολείο, διεκδικώντας ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε)», καθώς και «Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας».