14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η Ισπανία δείχνει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διαχείρισης της κρίσης»

Ημερομηνία:

«Όποια διερευνητική εντολή και να διαχειριστούμε, είτε την πρώτη, είτε τη δεύτερη, είτε την τρίτη, θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση στη βάση του δικού μας προγράμματος. Όποιος συμφωνεί ας ακολουθήσει», τόνισε μιλώντας στο OPEN, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε λέγοντας ότι το προσωποκεντρικό ζήτημα, ποιος θα είναι πρωθυπουργός, έχει πολιτικούς συμβολισμούς, αλλά είναι δευτερεύον σε σχέση με τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. «Αν δεν έχουμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό να μπορέσουμε να επιβάλλουμε τη δική μας ατζέντα, που θα δώσει λύσεις και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δε θα συρθούμε σε πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε απλώς και μόνο για να βγει το 151».

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο. Θα το κωδικοποιήσουμε για να ξέρει ο ελληνικός λαός γιατί μας ψηφίζει. Κάποιες θέσεις μας ταυτίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες με τη ΝΔ. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας δε βασίζεται στο να είμαστε αντίθετοι με όλους για να μην ταυτιζόμαστε με κανέναν. Όποιος συμφωνεί μαζί μας μπορεί να ακολουθήσει».

Ερωτηθείς για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, σε σύγκριση και με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κρίση έχει εξωγενή μεν χαρακτηριστικά, αλλά η διαχείρισή της είναι εγχώρια και τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης το αποδεικνύουν, καθώς εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ανακοίνωσε τη διατήρηση της μείωσης του φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη διατήρηση της αναστολής των πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών των αδυνάτων. «Υπάρχει η κοινωνική αδικία των έμμεσων και οριζόντιων φόρων καθώς τους αφορούν όλους, και ο πλούσιος και ο φτωχός πληρώνουν το ίδιο ΦΠΑ στο σούπερ μάρκετ ή τον ίδιο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα». Η μείωση τους είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να μειώσει τις τιμές και τον πληθωρισμό και μπορεί να ενισχύσει την κατανάλωση ώστε ο απόλυτος αριθμός των φορολογικών εσόδων να μην αλλοιωθεί σημαντικά.

Σχολιάζοντας την επιδοματική στρατηγική της κυβέρνησης ο κ. Χριστοδουλάκης υπενθύμισε ότι το 2018 την κατήγγειλε η ΝΔ και σωστά έπραττε τότε. Τώρα όμως κάνει ακριβώς το ίδιο για να τους θυμούνται οι πολίτες λίγο πριν τις εκλογές.

Κλείνοντας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί δε γίνεται αυτοί που θησαύριζαν στις καλές εποχές, να μη χάνουν τώρα, όπως χάνει όλη η ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...