21.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Μαξίμου για την ανάρτηση του EFSF: Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη – Η ΝΔ παραμένει στο πλευρό των δανειστών

Ημερομηνία:

«Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν» αναφέρουν πηγές του το Μαξίμου σχετικά με το διευκρινιστικό σημείωμα για τη σχέση μεταξύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου.

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» τονίζουν από το Μαξίμου.

«Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν επίσης ότι η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. «Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση» αναφέρουν.

Νωρίτερα η  EFSF (Ευρωπαϊκο Μηχανισμο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) είχε εκδώσει διευκρινιστικό σημείωμα για τη σχέση μεταξύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου.

Όπως ανέφερε το Ταμείο η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι το ταμείο της Ελλάδας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Σύμβαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος των δανείων, την περίοδο διαθεσιμότητας των πόρων, τα τέλη, τα επιτόκια και την αποληρωμή και έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας υπό την Κύρια Σύμβαση τελεί υπό την αίρεση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις πολιτικές και τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο έγγραφο το οποίο συνδέεται όμως με την Κύρια Σύμβαση. Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, η οποία αξιολογείται από τους θεσμούς, τονίζει το Ταμείο.

Η Κύρια Σύμβαση της Ελλάδας εξέπνευσε αρχικά στις 31/12/14. Ωστόσο στις 19/12/14 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την τεχνική επέκτασή του ως τις 28/2/15. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την περαιτέρω επέκταση της Κύριας Σύμβασης κατά 4 μήνες, έως τις 31 Ιουνίου 2015.

Το Ταμείο σημειώνει ακόμη ότι το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιείται συχνά όταν πραγματοποιείται αξιολόγηση, αντανακλώντας εν δυνάμει τις διαμορφούμενες καταστάσεις και την ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Το Μνημόνιο Κατανόησης (σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση) δεν έπρεπε να επεκταθεί καθώς δεν περιλαμβάνει ημερομηνία ολοκλήρωσής του, καταλήγει το Ταμείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

6 χρόνια μετά την καταστροφή τους οι Ιταλικοί Στρατώνες για 25+10 χρόνια στο Δήμο Χανίων

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη πραγματοποίησε συνάντηση  στα  γραφεία...

Σχολικά γεύματα: Μία μπίζνα 120 εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς ελέγχους και ποιότητα

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής...