13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μαξίμου: Θα πληρώσουμε κανονικά την Gazprom για να μην διακοπεί το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Το σήμα ότι η Ελλάδα θα παραμένει ενεργειακά επαρκής έδωσε το απόγευμα η κυβέρνηση, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη ρητή αυτή διαβεβαίωση, συνεπάγεται ότι η δόση που έχει να καταβάλλει στη Gazprom η χώρα μας στις 20 Μαϊου, θα πληρωθεί κανονικά και έτσι δεν θα υπάρξει ο κίνδυνος διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία κρίσιμη εξέλιξη, καθώς η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παράγεται με φυσικό αέριο, τυχόν διακοπή της ροής από τη Μόσχα, θα είχε εξαιρετικά επώδυνες οικονομικές και άλλες συνέπειες για την Ελλάδα.

«Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να διευκρινίζεται, πάντως, πώς θα γίνουν οι πληρωμές στη ρωσική εταιρεία ενέργειας και συγκεκριμένα αν θα γίνουν σε ρούβλια όπως απαιτεί η Μόσχα ή σε ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, έως τις 20 Μαίου, οι εγχώριοι προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Κυβέρνηση και ιδιώτες πάροχοι ευελπιστούν ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στη διαδικασία πληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Πούτιν η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Πολύ καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο iEidiseis.gr ότι το ζήτημα του τρόπου πληρωμής είναι τεχνικό και άρα, δευτερεύουσας σημασίας. Βεβαίως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, καθώς καταγράφονται διχογνωμίες μεταξύ των Ευρωπαίων νομικών για το αν αντίκειται στο πνεύμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πληρωμή του φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη σε ρούβλια. Ήδη, όμως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προχώρησαν στη δημιουργία νέου λογαριασμού, αποπληρωμής των ποσών σε ρούβλια, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων, στις αρχές του καλοκαιριού. Κάτι, που προφανώς δείχνει τον δρόμο…

Παράλληλα με τα παραπάνω, η χώρα προχωρά σε ενίσχυση της ενεργειακής της θέσης, μία διαδικασία, που πάντως, είναι αργή.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, οι κινήσεις που γίνονται είναι οι εξής :

  • Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.
  • Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
  • Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα
  • 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)
  • Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία
  • Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ