15.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

“Μας αιφνιδίασαν δυσαρέστως”: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μήνυμα Βαρθολομαίου προς τους απόντες | Φωτορεπορτάζ από την πρώτη μέρα

Ημερομηνία:

Tα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, εκεί όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, επιτέθηκε σε όσους επέλεξαν να απέχουν.

Ο Πατριάρχης μίλησε για αποφάσεις σημαντικές που πρέπει να ληφθούν ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και άλλη Σύνοδος με τη συμμετοχή όσων απέχουν αυτής που πραγματοποιείται στην Κρήτη.

Όμως ήταν αυστηρός.

DSCF6969
Θέα από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης όπου πραγματοποιείται η Μεγάλη και Αγία Σύνοδος

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ομάδες που θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο και χαρακτηρίζουν τους άλλους “αιρετικούς”, επισημαίνοντας: “Τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας κανονίζονται Συνοδικώς και μόνον… Καταδικάζομεν και τον υπό τινων χαρακτηρισμόν της Συνόδου μας ως δήθεν «ληστρικής», πριν ακόμη συνέλθει.”

DSCF6971
Μέσα από τον χώρο που έχει διαμορφωθεί για τους δημοσιογράφους. Πάνω από 300 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται στα Χανιά για να καλύψουν τα γεγονότα
DSCF7050
Από τον χώρο που έχει στηθεί για να φιλοξενεί τους δημοσιογράφους, έξω από την ΟΑΚ

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την λύπη του για την απουσία των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών και είπε ότι δεν κατανοεί την στάση τους, ότι δηλ. ακύρωσαν την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους, όταν μάλιστα είχαν υπογράψει την σύγκληση της Συνόδου.

DSCF6973
Δημοσιογράφοι περιμένουν μέσα στη ζέστη έως ότου δοθεί η έγκριση σε δέκα από αυτούς για να εισέλθουν για τρία λεπτά στο χώρο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος

Είπε χαρακτηριστικά: “Μας αιφνιδίασαν δυσαρέστως”. Για να συνεχίσει: “Πλήττοντας την ενότητας ημών, πλήττουμε εαυτούς. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως Ομοσπονδία εκκλησιών. Είμαστε μια εκκλησία και οι όποιες διαφορές μας λύνονται μόνο εν Συνόδο. Παν πλήγμα της Συνόδου πλήττει την υπόσταση της εκκλησίας μας”.

DSCF6975
Αρκετές οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της αναμονής για την οργάνωση της Συνόδου αλλά και για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε στα αγγλικά χαιρετισμό στους προσκεκλημένους, εκ μέρους του Σώματος της Συνόδου.

DSCF6978
Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη σε κάθε σημείο από το Κολυμπάρι έως την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Εδώ έξω από τον χώρο που δημιουργήθηκε για τους δημοσιογράφους

Τον λόγο έλαβαν, κατά την τάξιν, στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Πατριάρχης Ρωσίας: “Κωλύομαι”

Να υπενθυμίσουμε ότι στο «κενό» έπεσαν τα μηνύματα των 10 Ορθοδόξων Προκαθημένων προς τους Πατριάρχες Μόσχας κ. Κύριλλο και Αντιοχείας κ. Ιωάννη να συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στην Κρήτη.

DSCF6993
Έντονη η παρουσία δυνάμεων ασφαλείας σε κάθε σημείο έως το σημείο που πραγματοποιείται η Σύνοδος

«Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου κωλύομαι να μεταβώ στη Κρήτη» δηλώνει ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στην απάντηση του προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

DSCF6994
Το κτίριο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος

«Απορρούμαι για την πρόσκληση» δηλώνει ο Πατριάρχης Αντιοχείας και προσθέτει «ζητήσαμε την αναβολή της συγκλήσεως προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

DSCF7003
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης κατά την εναρκτήρια συνεδρίασης της Ιεράς και Μεγάλης Συνόδου

Πάνω από 320 δημοσιογράφοι καλύπτουν το γεγονός της Ιεράς και Μεγάλης Συνόδου. Όμως τα μέτρα είναι δρακόντεια. Και για τους δημοσιογράφους. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, παρά τις διαπιστεύσεις που έχουν, παιρνούν από έλεγχο κάθε φορά που εισέρχονται στο χώρο που έχει διαμορφωθεί για τα ΜΜΕ.

"google ad"

DSCF7008
Η λήψη φωτογραφιών εντός του κτιρίου απαγορεύεται

Η πρόσβασή τους στα του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ελεγχόμενη. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιτράπηκε η είσοδος μόλις για 3 λεπτά για φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συνόδου. Μάλιστα, η είσοδος γινόταν ανά 10 άτομα με τους δημοσιογράφους να περιμένουν έξω στη ζέστη.

Αρκετοί δημοσιογράφοι σχολίασαν ότι η απόφαση εκ μέρους των οργανωτών να στηθεί χώρος έξω από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης αλλά και τα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνονται αποδεικνύει πως αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κίνδυνος για την ασφάλεια της Συνόδου.

DSCF7048
Μπουφές που στήθηκε έξω από την Ορξόδοξο Ακαδημία Κρήτης για τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο

Παρακολουθήστε ζωντανά την εναρκτήρια συνεδρίαση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...