24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Μαχμούντ Αμπάς: Συνεργός στα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις καθιστά συνένοχο σε αυτά που περιγράφονται ως εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

“Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την αμερικανική θέση επιθετική και ανήθικη, κατάφωρη παραβίαση όλων των ανθρωπιστικών αρχών και αξιών, και θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για την αιματοχυσία των παλαιστινιακών παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων στη Λωρίδα της Γάζας”, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Αμπάς.

“Αυτή η πολιτική γίνεται κίνδυνος για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη”, πρόσθεσε ο κ. Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, ένα παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το 1967 από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ “είναι η μόνη δύναμη που είναι σε θέση να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο […] αλλά δυστυχώς δεν το κάνει”.

Ο Αμπάς, μιλώντας σε συνέντευξή του, είπε επίσης ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ, φέρουν την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον θύλακα”.

Ζήτησε τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

“Είμαι με την ειρηνική αντίσταση. Είμαι υπέρ των διαπραγματεύσεων με βάση μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη και υπό διεθνή αιγίδα που θα οδηγήσουν σε μια λύση που θα προστατεύεται από τις παγκόσμιες δυνάμεις για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Αμπάς στο Reuters.

Χαμάς για βέτο: Ισοδυναμεί με «απευθείας συνέργεια στη σφαγή του λαού μας»

Και η Χαμάς καταδίκασε σθεναρά το βέτο των ΗΠΑ, σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «ανήθικη και απάνθρωπη» την κίνηση της Ουάσιγκτον.

«Η παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της έκδοσης απόφασης που ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» ισοδυναμεί με «απευθείας συνέργεια στη σφαγή του λαού μας από την κατοχή, στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης», τονίζει ο Ιζάτ ελ Ρέσικ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στο κείμενο που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Πρόκειται για την 35η φορά από το 1970 που η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο σε σχέδιο απόφασης για το Μεσανατολικό, επί συνόλου 39 ψηφοφοριών.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι μισοί κάτοικοι της Γάζας λιμοκτονούν

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας ανέφερε ότι τα ζητήματα διατροφής και βοήθειας επιδεινώνονται σημαντικά στη Γάζα.

Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters ότι περίπου εννέα στους δέκα ανθρώπους στο παλαιστινιακό έδαφος δεν είναι σε θέση να φάνε κάθε μέρα – και πρόσθεσε ότι ο μισός πληθυσμός λιμοκτονεί.

Στη συνέντευξη, ο Σκάου εξήγησε ότι τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για την απελπισία, το χάος και τον φόβο που βρήκε όταν επισκέφθηκε τη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες επί τόπου καθιστούν τις παραδόσεις σχεδόν αδύνατες και ότι μόλις ένα μικρό κλάσμα των αναγκαίων προμηθειών τροφίμων φτάνει στην περιοχή.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ