Μεγάλη αύξηση θανάτων στα Χανιά τον τελευταίο χρόνο – Η μεγαλύτερη αύξηση θνησιμότητας της τελευταίας επταετίας – Δεν βρίσκουν μνήματα

Κανένα σχόλιο

Αύξηση των θανάτων τον τελευταίο χρόνο στα Χανιά καταγράφουν τα δημογραφικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας επταετίας, ενώ την ίδια στιγμή μείωση παρατηρείται στις γεννήσεις. Στο μεταξύ λύση μέσω των επεκτάσεων αναζητά ο δήμος σε συνεργασία με τις τοπικές ενότητες, στο οξυμένο πλέον πρόβλημα του κορεσμού των κοιμητηρίων.

Το 2022 ήταν για τα Χανιά η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους των τελευταίων επτά ετών με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του δήμου να δείχνουν αύξηση κατά 12% σε σχέση και με την προηγούμενη χρονιάΣυνολικά 935 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο στο δήμο Χανίων, όταν το 2021 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 833 ενώ επτά χρόνια πριν, το 2014 είχαν καταγραφεί 700 απώλειες συνανθρώπων μας. Στον αντίποδα, μειωμένες ήταν το 2022 οι γεννήσεις και μάλιστα κατά 12% σε σχέση με το 2021 που ήταν η χρονιά με τις περισσότερες γεννήσεις.

Συνολικά το 2022 ήρθαν στον κόσμο 1.627 παιδιά τα οποία εγγράφηκαν στους καταλόγους του δήμου Χανίων όταν ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους είχε φτάσει στα 1.849. Σημειωτέων ότι ο αριθμός των γεννήσεων αφορά και στο Ρέθυμνο καθώς σημαντικό ποσοστό των τοκετών από τον γειτονικό νομό πραγματοποιούνται στα Χανιά.

"Sponsored links"

Από τα δημογραφικά στοιχεία του δήμου Χανίων προκύπτει επίσης ότι σε βάθος επταετίας, μειωμένοι είναι οι γάμοι που πάντως την τελευταία διετία έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα όπως και τα σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία ωστόσο από το 2014 μέχρι πέρυσι αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Το 2022 στον δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκαν 436 γάμοι και υπεγράφησαν 232 σύμφωνα συμβίωσης ενώ εκδόθηκαν 188 διαζύγια, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το 2021, οπότε είχαν καταγραφεί 164.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χαζιράκης υπογράμμισε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των θανάτων και αντίστοιχα μείωσης των γεννήσεων ωστόσο σημείωσε πως οι υπηρεσίες βρίσκονται εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της απογραφής για να μπορέσουν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η αύξηση των θανάτων όμως δεν προκαλεί μόνο προβληματισμό – παρότι είναι δύσκολο να υπάρξουν στοιχεία ως προς τα συνηθέστερα αίτια – αλλά και σοβαρό ζήτημα στα κοιμητήρια, που έχουν κορεστεί. Φαινόμενα με οικογένειες να ψάχνουν μέσα στην οδύνη της απώλειας των αγαπημένων τους ελεύθερο μνήμα, είναι συνηθισμένα τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χαζιράκη «ο δήμος Χανίων σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινότητες έχει προβεί και συνεχίζει τις συζητήσεις για τις επεκτάσεις κοιμητηρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βρεθεί χώροι». Την ίδια στιγμή, τέλος εποχής για το Κοιμητήριο του Αγίου Λουκά που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, φέρνει τα επόμενα χρόνια το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης των Χανίων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η λειτουργία κοιμητηρίων μέσα στους αστικούς ιστούς και όσα λειτουργούν θα πρέπει σταδιακά να κλείσουν.

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live