17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας – Ποια πλοία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν δέσει σε ελληνικά λιμάνια

Ημερομηνία:

Καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των συμμάχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία παίζει η Ελλάδα, με κομβικό το ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, ενώ εντείνονται και οι ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων.

Η στήλη βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης , υπό τον τίτλο «Ανεβάζουν επίπεδο στην εμπλοκή» και το αναδημοσιεύει:

Στη Σούδα έδεσε μέσα στο Σαββατοκύριακο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman» (με χιλιάδες άτομα πλήρωμα και 90 μαχητικά αεροσκάφη F-18), που όλο αυτό το διάστημα επιχειρεί στις ελληνικές θάλασσες, ενώ περί τις 24/3 το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» αναμένεται να αγκυροβολήσει ανοιχτά του Φαλήρου (συνεχίζει να επιχειρεί στα πλαίσια της αποστολής «Κλεμανσώ 2022», έχοντας ενταγμένη στην αρμάδα συνοδείας του την φρεγάτα «Υδρα»).

Στη, δε, Αλεξανδρούπολη πιάνουν, το ένα μετά το άλλο, τα πλοία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, συνέπεια και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ευρωατλαντικό ορμητήριο, βάζοντάς την στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων.

Την Πέμπτη έδεσε στο λιμάνι το βρετανικό οχηματαγωγό «Hartland Point» και το Σάββατο το «Liberty Passion», ενώ αναμένεται και τρίτο οχηματαγωγό στις 31 Μάρτη, το «Liberty King», όλα τους ξεφορτώνοντας στρατιωτικό υλικό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, το οποίο κατόπιν διεκπεραιώνεται σιδηροδρομικώς προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, με άλλη μια ανάρτησή του, να αναγνωρίζει τη «στρατηγική αξία» του ακριτικού λιμένα.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της Διοίκησης Ευρώπης – Αφρικής του Αμερικανικού Στρατού, στο πλαίσιο της 9ης «Atlantic Resolve», στρατιώτες και εξοπλισμός της Ομάδας Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν στην Ευρώπη από τη στρατιωτική βάση Fort Carson του Κολοράντο. Θα αναπτυχθούν περίπου 4.000 στρατιώτες, 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα, για πολυεθνικές «πρόβες πολέμου» με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η τέτοια παρουσία ΑμερικανοΝΑΤΟικών στις ελληνικές θάλασσες δεν περνά δίχως απάντηση από τη ρωσική πλευρά, γεγονός που επιβεβαιώνει τους κινδύνους για τον λαό μας. Ενδεικτικά, τα ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται υπό «επιτήρηση» από τουλάχιστον δύο πανίσχυρα ρωσικά καταδρομικά, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πλέουν και μια φρεγάτα συν μια κορβέτα των Ρώσων, πλοίο υποκλοπών και «συλλογής πληροφοριών» στο Ιόνιο, τουλάχιστον δυο συμβατικά υποβρύχια και σύμφωνα με πληροφορίες και ένα πυρηνοκίνητο.

Συνεχείς πρόβες πολέμου

Την ίδια ώρα η συγκέντρωση δυνάμεων στην Ελλάδα συνεχίζεται με βάση και τις συνεχείς ευρωατλαντικές πρόβες πολέμου. Από τη Δευτέρα 28 Μάρτη έως την Πέμπτη 7 Απρίλη θα διεξαχθεί η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Μεσαίας «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022», με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (έχει ήδη ξεκινήσει η μεταστάθμευση εκεί μέσων και προσωπικού). Διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις: Η Γαλλία με το «Σαρλ Ντε Γκολ» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» και αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) E2C Hawkeye.

Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper. Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, ιπτάμενο ραντάρ G-550 και ιπτάμενο τάνκερ B-707. Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη Tornado. Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139. Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης θα συμμετέχουν με προσωπικό οι Αυστρία και Καναδάς, και με παρατηρητές οι Αίγυπτος, Αλβανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κουβέιτ, Κροατία, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία.

Η άσκηση αφορά στη διεξαγωγή διακλαδικών και αεροπορικών επιχειρήσεων που πιάνουν όλο το φάσμα του πολέμου. Αλλωστε, για πρώτη φορά φέτος αυτή θα διεξαχθεί παράλληλα με την «Ωρίων 22» (28/5 – 8/4), άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή τμημάτων από Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία. Φέτος, αποφασίστηκε να διεξαχθούν ταυτόχρονα και με σενάρια που θα αλληλεπιδρούν π.χ. με καταδείξεις «εχθρικών» στόχων στο έδαφος από κομάντος JTAC (Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης) προς «φίλια πτητικά μέσα». Αλλο ένα δείγμα ότι ανεβάζουν παντού επίπεδο και ταχύτητες στην εμπλοκή.

Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλ. Παρλί αναμένεται να βρεθεί παραμονές της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα για την υπογραφή της τελικής σύμβασης αγοράς των τριών φρεγατών «Belharra» του Πολεμικού Ναυτικού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...